23 entry daha
  • türkiye'de bu işi hakkıyla yapanlar genelde 3 ekolden yetişmektedirler:

    1) bankalardaki alm tayfası. bunlar hazineci olarak bildiğimiz grup. para ve sermaye piyasalarında ilk öğrenilmesi gereken konu faizlerdir. faiz konusunda doğal olarak bunlardan daha bilgili başka bir meslek mensubu bulmanız mümkün değildir. bu adamlar faiz oranlarının olumlu olumsuz bütün etkilerini hesaplayarak, firmanın(reel sektör, finansal sektör farketmez) yapacağı yatırımların finansmanı ve geri dönüşü konusunda tecrübeli olurlar.

    2) aracı kurum, yatırım bankası ve danışmanlık şirketlerindeki analistler. ister corporate finance kısmı olsun, ister equity research kısmı olsun, bunların mali tablo bilgisi yadsınamaz. türkiye'deki audit geleneğinden gelenler halen konsolide bilanço bağlamayı büyük marifet zannetseler de, bahsettiğim ekipteki adamların sektör, piyasa ve diğer değişkenler üzerindeki bilgisi ve tecrübesi big four'da takılanları(audit kısmındakiler tabii ki) havada karada ezer geçer.

    3) portföy yöneticileri dediğimiz kişiler risk management'in tarihini ve kitabını yazan ekiptir. asset allocation dediğimiz mevzunun detaylarına girdiğimizde bu ekolden yetişmiş kişilerin riskin her türlüyse nasıl mücadele ettiğini, riski minimize etmek adına ne tür enstrümanlar kullandığını görebilirsiniz.

    finansal raporlama ve denetim küçümsenmemesi gereken önemli konulardır. ancak bu adamların yaptığı iş, tam anlamıyla finans ile örtüşmüyor. usd/try kuru bağlamakla, nakit akışı düzenlemek ile finansçı olunmuyor. finans şu an içerdiği bütün alanlar ile (fixed incomes, asset management, equities, corporate finance, derivatives, fundamental analysis, quantitive analysis ve aklıma gelmeyen diğer konu başlıkları) derinliği kestirelemeyecek büyüklükte bir deryadır. içine girmeye başladıkça boğulduğunuzu anlarsınız.

    not: bazı terimleri özellikle ingilizce kullandım. bu alana meyilli kişiler varsa zaten bunları seve seve öğrenecek...
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap