• yilin en uzun gununde hamburg'da oynanmis, 1988 avrupa sampiyonasinin yari final maci. evsahibi f. almanya'ya daha buyuk sans veriliyordu, zira hollanda buyuk umitlerle turnuvaya gelmesine ragmen, grup maclarinda bir turlu istenen oyunu oynayamamis, ancak wim kieft'in irlanda'ya attigi, absurd kafa golu ile ikinci tura uzanabilmisti. ama ikinci dunya savasi'ndan beri oynanan her almanya-hollanda macinin tahmin edilemez, rekabetin ust duzeyde oldugunu bilenler yine de uc ihtimalli bir mac bekliyorlardi. macin hakemi ve "man of the match" tabii ki romen ion igna idi. bir kisim insan icin 1974 dunya kupasi finalinin de rovansiydi bu mac.
    ilk yari golsuz beraberlikle sona erdikten sonra, 55. dakikada cezasahasi icinde lothar matthaeus'a yapilan harekete, hakem cok da net bir penalti olmamasina ragmen duduk caldi ve atisi kullanan matthaeus takimini 1-0 one gecirdi. golden sonra hollanda bastirmaya basladiysa da, ileri uc oldukca etkisizdi. fakat ne olduysa macin 74. dakikasinda oldu, bu dakikada cezasahasi icinde topla bulusan marco van basten, macin basindan beri kendisine yapismis olarak oynayan jurgen kohler'le ikili mucadele halindeyken, topun ustune basip yere dustu, fakat kalkip oyuna devam etmeye calisti. fakat o da ne, hakem ion igna, adeta almanya lehine verdigi penaltiyi affettirmek icin, hollanda'ya penalti verdi. topun basina gecen ronald koeman beraberligi sagladi. golden sonra iki takimin da gol cabalari vardi, fakat mac uzatmaya gidecek gibi gozukuyordu. ta ki 88. dakikada topla ceza sahasi icinde bulusan marco van basten'in kayarak yaptigi plase, kaleci immel'in sagindan aglarla bulusuncaya kadar. almanlar, daha golun sokunu atamamisken, mac sona erdi..
    ben, hollanda'yi destekledigim icin mac skoruna sevindim tabii, ama hakemin verdigi penalti, almanlara epey koz verdi. ion igna'nin 1986 dunya kupasi'nda da benzer bir penalti skandali yaratmis olmasi da isleri kolaylastirmadi. yine de, lekeli olsa da finale cikmis olan hollanda, sscb karsisinda* dokturerek, van basten da asrin golunu kaydederek, bu lekeyi silmeyi ve sampiyonlugu hakettiklerini gostermeyi basardilar. final macinda,portakal rengi hollanda tribunlerindeki "the final was on tuesday" pankarti unutulmaz...
    matthaeus'un golunu misafirlige gittigimiz bir evde, koeman'in penaltisini eve donerken bir kahvehanede, van basten'in golunu de evde seyretmis olmamla da unutamadigim bir mactir ayrica..
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap