46 entry daha
  • insanligi ve toplum kavramini anlatan en guzel kitaplardan biridir.

    kitapda: issiz bir adaya dusmus bir grup cocuk, zamanla adadaki vahsi yasaama ayak uydurmak icin kendi medeniyetlerini, normlarini ve yasalarini yaratirlar. kendilerine guclu ve korkusuz bir baskan secerler, hatta bir totem( sopaya gecisirilmis bir domuz kafasi) koyarak bir nevi kendi dinlerini de yaratirlar. fakat zamanla, tarih boyunca, her toplum da oldugu gibi, kati rejime bas kaldiran birileri cikmaya baslar.

    sanirim, kitabin kahramanlarinin ise cocuklardan olusmasinin nedeni yazarin bize, insanin ustun olma, guclunun guczusu ezme, ya da hakimiyet pesinde kosma gibi dogal ic gudulerini aciklamak istemesidir. kitapdaki cocuklar daha davranislarinin gerisindeki piskolojiyi farkedecek yasta degildirler; gosterdikleri davranislarinin gerisindeki guc ise :tamamen ic gudulerine dayanarak davraniyor olmalari ve ayni zaman da , farkinda olmadan, buyuklerin yasadigi dunyadaki tanidiklari buyuklerin davranislarini kopyaliyor olmalaridir. kisaca, cocuklar hikaye de bir nevi insanlarin, insanligin dogusundan bu yana, sahip olduklari ic guduleri temsil ediyorlardir.

    kitapdaki ana karakterler; piggy, ralph, ve jack,cevremizde tanidigimiz, hatta ayni evi paylastigimiz, insanlari korkunc derecede animsatmaktadir. cunku hepimizin icinde biraz piggy, biraz ralph ve biraz da jack vardir. yazarin da kitapdaki trajik olaylarla gostermis oldugu uzere, jack gibi vahsi ve guc tutkusuyle yanip tutusan, ya da piggy gibi sefkatli ve zeki, yada ralph gibi kararli ve korkusuz, bir insan olmak hepimizin elindedir. fakat bunlardan hangisi olmak isteyecegimiz sadece bizim elimizdedir.
347 entry daha
hesabın var mı? giriş yap