aynı isimde "yellowstone (dizi)" başlığı da var
12 entry daha
  • dünyanın sonunu anlatan tüm amerikan filmlerinde yellowstone'un konu alınması, bilinçsizce yapılan bir şey değil; amerikalıların bu konuda haklılık payları var. nitekim yellowstone, bilinen tüm volkanlardan çok daha tehlikeli, çok daha korkunç. bu sebeple "süpervolkan" deniliyor zaten. her 600 bin yılda bir patlayan bu volkanın son patlama tarihi, bundan tam 640 bin yıl önce. yani günümüz insanının dünya üzerinde var olmasından yaklaşık 590 bin yıl önce.

    bu volkanın etkinliği, her geçen an artıyor. her geçen sene gittikçe yükselen yellowstone patladığında, sadece abd değil, dünyanın tamamının bundan etkilenmesi bekleniyor. püskürttüğü toz ve küller güneş ışığının dünyamıza gelmesini engelleyecek, mini bir buzul çağının başlamasına neden olacak. 10x30 km boyutlarındaki bu kaldera patladığında, ekvator çevresinde hava sıcaklıklarının 10-15 derece düşmesi öngörülüyor. haliyle, üzerinde yaşadığımız anadolu coğrafyasında da ortalama sıcaklıklar büyük değerlerde düşecek ve deyim yerindeyse götümüz donacak. güneş ışınlarının yeniden dünyaya ulaşması için 10 yıllık bir süreye ihtiyaç var ki bu dönem içerisinde milyonlarca insan, yellowstone sebebiyle hayatını kaybedecek. bir yandan soğukla mücadele edecek olan insanlar, diğer yandan kıtlık ve susuzlukla boğuşacak.

    yellowstone ile ilgili bilgiler, özellikle son 10 yıllık süreçte netleşti. daha öncesinde, yellowstone altındaki magma haznesi tespit edilmişti ancak o haznenin altında, daha büyük bir lav denizinin olduğu, son yıllarda tespit edildi.

    dünyada yaşayan canlıların ne kadar büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu ve yellowstone'un nasıl bir canavar olduğunu şu örnekle açıklayayım: yellowstone'dan püsküren küllerin tamamı istanbul il sınırları içerisinde birikecek olsaydı, şehrin her noktasında 100 metre yüksekliğinde bir kül yığını olurdu. evet, beylikdüzü de dahil.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap