29 entry daha
  • cumhuriyet döneminde kayseri’de uçak üretirken, şimdi parasını ödeyerek dünyanın en pahalı uçaklarından birini alıp tören yapmak ,nereden nereye.

    cumhuriyet’in ilanından hemen sonra, atatürk’ün direktifiyle, uçak üretmek üzere tayyare ve motor türk anonim şirketi (tomtaş) kuruldu. tomtaş, alman junkers firmasının desteğiyle uçak üretimi için kayseri’de bir fabrika kurdu. alman ustalar ve onların yetiştirdiği türk ustalar, 1926 yılında üretime başladı. 1928 yılına kadar 20 silahlı, 20 silahsız a20 tipi uçak üretildi. a20 tipi uçaklar metal gövdeli uçaklardır. türk hava kuvvetleri’nin ilk telsizli uçaklarıdır.

    fabrika 1933 yılında milli savunma bakanlığı’na devredildi. fabrikada türkkuşu için 50 planör üretildi. 1936 yılında alman gothaer firmasıyla lisans anlaşması yapıldı. gotha 145 tipi 45 uçak üretildi. 1937 yılında polonya firmasıyla yapılan anlaşmaya dayalı olarak pzl24a ve 24c tipi 24 uçağın üretimi gerçekleştirildi.
    1950 yılında başlayan amerikan marshall yardımı programı kapsamında uçak fabrikası kapatıldı. kayseri uçak fabrikası, marangoz atölyesi yapıldı. uçak motoru fabrikası traktör atölyesine çevrildi. etimesgut’ta elektrik sobaları ve benzerleri üretildi. bir karar vermeden önce günü değil, geleceği ve tarihi düşünmeli. tarih, yanlış yapanları affetmiyor.

    işte bir zamanlar kendi uçağımızı ürettiğimiz eski fabrikada, yeni bakım merkezi sahasında, başkalarının ürettiği, parayla satın aldığımız uçak için şenlik düzenliyoruz.

    vatana, millete hayırlı olsun
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap