8 entry daha
  • gittikce orjinallesen osym sinavlari karsisinda cikmis soru cozmeyi oneren taktik. gecen 2-3 yila nazaran artik osym sinavlari matematiginden tut tarihine kadar daha orjinal ve belli zorluklarda gelmeye basladi. bu nedenle gecmis yillarin kolay sorularini cozmek, acik soyleyim siki tutmakla esdeger. bunu 2014 ales'te bizzat deneyimlemis biri olarak konusuyorum. 2013 bahar alesinde 86 civari bir puan alarak 90'i asamamanin hayal kirikligiyla 2014 bahar ales'ine sadece cikmis sorular cozerek calismaya basladim ve 2006 dan bu yana yapilan butun ales sinavlarini cozdum, artik 95 almanin zamani diyerek girdigim sinavda 89 zor aldim. peki neden boyle oldu? cunku osym'nin artik gecen yillardaki sorulara nazaran simdiki sorulari neredeyse 2-3 kati zorlukta sormaya baslamasini gozden kacirmistim. ve tabiki bir de 91 nesli olmami.
    sonuc olarak artik ozel sektordeki rekabet ve zorlu sartlar osym'yi de etkilemis olacak ki, osym de ozellikle son bir yildir sinavlarinda sorularin zorlugunu belirgin duzeyde arttirdi. tabi bunu olmasi gerektigi gibi bir sekilde mi yapiyor osym? hayir. tutuyor tarihte eser adi soruyor, osmanli'da ahirdan sorumlu kisiyi soruyor ve boyle sorarak kalite diyebilecegimiz bir zorluk yaratmak yerine gereksizlik olarak yorumlanabilecek bir zorluk hali yaratiyor. yani sordugu sorular gercekten olcucu zorlukta ve soruya saygi duyulacak duzeyde olmuyor. evet, soruya saygi duyulur mu demeyin, duyulur arkadaslar. mesela bir soru vardi; cozumu bulmak icin coz babam coz, ciz babam ciz ve cevap koklu irrasyonel bir cevap ciksin. bu tip sorular malesef osym'nin zor soru sorma anlayisinin sonucu olarak tercih ettigi sorular. ve calisirken bu tip sorularla karsilastigimda daima hevesim kacmistir. mesela soyle bir soru tipi de vardir ki (oss'ye hazirlanirken cozdugum, bana geometri calismayi bir zevk haline getiren birey-b geometride de bolca ornegine rastlabiliriz*) insanin bakis acisini sinayan, soruya dumduz bakarak degil, soruyu benimseyerek cozebileceginiz sorular gercekten olmasi gereken olcucu sorulardir. iste calisirken bu tip bir soruyla karsilastigimda once saugi gostergesi olarak basimi egerim, sonra "keske su soru insan suretinde olsaydi da, bir yemek ismarlayip bol bol muhabbet etseydim" diye icimden geciririm. bunu yapamayacagimin bilinciyle, en azindan makasla o soruyu keserek diger ahmak, korelmis ve ezberci egitimin kolesi olmus zihinlere yonelik sorular arasindan kurtaririm. velhasil siz siz olun cikmis sorular cozmek gibi bir ahmakliga dusmeyin genel bolumlerde. tabiki alan sinavlarinda konularin dagilimini gormek acisindan cikmis sorulara bakmanizda fayda var istisnaen. fakat bu halde dahi o gecmis yilin denemesinde yaptiginiz netlere kanmayin.
    son olarak bu taktigin kpss 2014'te ise yaradigini belirtmek suretiyle supheye dusecek olan arkadaslarin suphelerini onlemeyi bir borc bilirim.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap