36 entry daha
  • robin williams'in vefat haberi uzerine "ulan taniyip sevdigimiz herkes yavas yavas oluyor, bakalim sira ne zaman bize gelecek?" diye dusunurken bir anda aklima geliveren amiga 500 oyunu. tabii amiga dedim ama atari st ve pc icin de port edilmisligi vardir.

    80'lerin sonu ve 90'larin basinda ne kadar unlu hollywood blockbuster filmi varsa oyun haklarini alip cogunlukla ziyan eden arada bir de iyi isler cikaran ocean firmasi tarafindan steven spielberg'un ayni adli filminden oyunu yapilmis, amiga'nin o esi benzeri olmayan sprite'lariyla muthis bir atmosfer olusturulmus, robin williams'in hook filmine paralel bir konu izlemistir. yapimi 7 ay surup tamamen assembly'de kodlanmis bir oyundur.

    dinamik bir oyun yapisi, hareketli npc'ler ve zorlama olmayan dogal bulmaca yapisi sayesinde amiga'da cok uzun sure gecirmistim basinda. isin en komik yani ise bu oyunu oynayanlarin buyuk cogunlugu oyunu bitirememistir. hayir beceriksizlikten degil, fairlight denen zibidi grubun oyunu yalan yanlis crack'lemesi sonucu.

    zira crack'li versiyonlarda oyun disci bolumune geldiginde takilirdi. ayrica daha once pek gorulmemis bir kopya koruma yontemi olarak crack'li versiyonlarda aktif olan bir kod sayesinde oyunun icinde toplamaniz gereken gerekli esyalar ortadan kayboluyordu. en bilinen ornegi korsan barinda uyuyan sarhosa vermemiz gereken bardagin yerinde olmamasiydi. sirf bu bardak yuzunden 2 ay boyunca oyunun olabilecek her ekraninda tiklamadik yer birakmadigimi bilirim.

    neyse ki daha sonra duzgun calisan bir versiyonunu bulup bitirmistim. acikcasi gerek sesleri ve grafikleri olsun, gerekse bu ozellikleri sayesinde yarattigi atmosfer olsun benim icin cok tatli bir anidir hook oyunu. belki de 90'larin o pastel yaz aksamlarinda amiga basinda sabahlara kadar vakit gecirmenin verdigi o umarsiz hissiyattandir bu tatlilik, bilemiyorum.

    yuruyup duran adamin tepesinden iple tarzan gibi atlayarak kafasindan sapkasini almak, rihtimda balik tutan elemani kandirmaya calismak, disciye para icin altin dislerimizi sokturmek derken, cok keyifli zamanlardi oylece akip giden ve ne kadar degerli oldugunu tamamen kaybolana kadar hissettirmeyen.

    sonra yillar gecti, hersey degisti, yasamak icin cok gec oldu. giden gitti kalan kaldi. anilara dalmanin disinda pek de birsey kalmadi geriye, iste oyle birsey. cok gelmeyin ustume, robin williams'da olmus zaten.

    (not: steven spielberg'in yonettigi robin williams, dustin hoffman ve julia roberts'in oynadigi filmi de cok eglencelidir bu arada, ozellikle sisko zenci cocuk cok kafadir, izleyin derim.)
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap