6 entry daha
  • norm sınırları dışında kalma hali..

    genellikle istisna olarak tanımalanabilecek hal ve durumlar bütünü.. söz edilen normların katılık ve gevşekliğine göre "sapkınlık" veya "çeşitlilik" olarak adlandırılır.. ilki sistem tarafından kıyasıya ve acımasızca elimine edilirken diğeri "eheheh" sırıtmaları eşliğinde yeryüzündeki en riyakar kelime olan "hoşgörü" kapsamında değerlendirilip korunur..

    anormalin iyi veya kötü oluşunu da normun bizatihi kendisi belirler yani.. anormalin sınırlarını çizen normun kendidir.. hal böyleyken kabul edilmiş, hoşgörülmüş anormallerin ne kadar "norm dışı" olduğunu takdir etmek basiret sahibi zihinlere kalsın.. yorum yapmayalım hiç..

    sistemin kurallar bütünü (norm) tarafından çiğnenip tükürülen anormallerin tekrar sisteme entegrasyonu ise asimilasyon dışında mümkün değil..

    bu haliyle asimile edilemeyen, ehlileştirilemeyen anormaller için iki yol kalıyor..

    -) normal gibi davran, rol yap, ıstırap çek..
    -) sistemi yok et..

    ikincisi, sistemin çelik zırhlı duvarları düşünülürse pek mümkün değil.. ("devrim" gazlamaları gerçek değil, inanmayın.. belki onun da anormali vardır ama, "normal" devrim senaryolarının hiçbirinde sistemin yerine konacak kavi bir yapı yok.. başarıya ulaşan devrim hikayeleri devrim amacıyla yola çıkıp silinen sayısız hikayenin yanında kainatta portakal kadar)

    o yüzden bu günün anormalleri büyük çoğunlukla normal gibi davranan, metroda-otobüste yanınızda oturan, sokakta önünüzde yürüyen "normal" taklidi yapanlardır.. toplumun genel geçer kurallarını büyük kırılmalar olmadıkça çiğnemezler.. sizin gibi konuşur, sizin gibi yemek yerler.. ama bir acil durumda, kriz anında veya risk altında o anormalleri hemen farkedersiniz..

    o durumlarda sürünün aksine muhtelif şekillerde farklarını dışa vururlar..

    izlemek lazım..

    "seyredin" anlamının ötesinde..
    o sıkışık anlarda onları takip etmek lazım, kalabalığı değil..
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap