• norm sınırları dışında kalma hali..

    genellikle istisna olarak tanımalanabilecek hal ve durumlar bütünü.. söz edilen normların katılık ve gevşekliğine göre "sapkınlık" veya "çeşitlilik" olarak adlandırılır.. ilki sistem tarafından kıyasıya ve acımasızca elimine edilirken diğeri "eheheh" sırıtmaları eşliğinde yeryüzündeki en riyakar kelime olan "hoşgörü" kapsamında değerlendirilip korunur..

    anormalin iyi veya kötü oluşunu da normun bizatihi kendisi belirler yani.. anormalin sınırlarını çizen normun kendidir.. hal böyleyken kabul edilmiş, hoşgörülmüş anormallerin ne kadar "norm dışı" olduğunu takdir etmek basiret sahibi zihinlere kalsın.. yorum yapmayalım hiç..

    sistemin kurallar bütünü (norm) tarafından çiğnenip tükürülen anormallerin tekrar sisteme entegrasyonu ise asimilasyon dışında mümkün değil..

    bu haliyle asimile edilemeyen, ehlileştirilemeyen anormaller için iki yol kalıyor..

    -) normal gibi davran, rol yap, ıstırap çek..
    -) sistemi yok et..

    ikincisi, sistemin çelik zırhlı duvarları düşünülürse pek mümkün değil.. ("devrim" gazlamaları gerçek değil, inanmayın.. belki onun da anormali vardır ama, "normal" devrim senaryolarının hiçbirinde sistemin yerine konacak kavi bir yapı yok.. başarıya ulaşan devrim hikayeleri devrim amacıyla yola çıkıp silinen sayısız hikayenin yanında kainatta portakal kadar)

    o yüzden bu günün anormalleri büyük çoğunlukla normal gibi davranan, metroda-otobüste yanınızda oturan, sokakta önünüzde yürüyen "normal" taklidi yapanlardır.. toplumun genel geçer kurallarını büyük kırılmalar olmadıkça çiğnemezler.. sizin gibi konuşur, sizin gibi yemek yerler.. ama bir acil durumda, kriz anında veya risk altında o anormalleri hemen farkedersiniz..

    o durumlarda sürünün aksine muhtelif şekillerde farklarını dışa vururlar..

    izlemek lazım..

    "seyredin" anlamının ötesinde..
    o sıkışık anlarda onları takip etmek lazım, kalabalığı değil..
  • normallik dereceleri açısından idantik iki olayın aynı anda cereyan etmesi durumu. örnek: güneşin doğuşu-batışı.
  • herkesin biraz anormal olduğu düşünülürse, aslında aşırı derecede normal olma hali... her konuda mükemmel olmanın imkansızlık karşısında kazandığı anlam...
  • gerçekte çoğu kez nörolojik ya da psikolojik olarak açıklanabilecek farklılıktır.
    örneğin nemfomani, fetişizm ve eşcinsellik...
    ama siz bunları sürtük, sapık ve ibne olarak niteleyebilirsiniz.
    bu da gerçekte sizin anormal olduğunuzu ortaya koyar.
  • genellikle 4d ile kendini belli eder. bunlar: distress*, deviance*, dsyfunction* ve danger*.
  • normal nedir kimse biliyor mu ki anormali tanımlasın ?
  • (bkz: anomali)
  • henüz tanımına dair evrensel bir mutabakat oluşmamıştır. fakat bu anormalliğin izah edilemez olduğu anlamına gelmez. tamamen tatmin edici bazı açıklamaların tarifi oldukça zordur ve muhtemelen anlaşılmayacaktır. ancak buna rağmen neyin normal neyin anormal olduğa dair genel bazı yargılar mevcuttur. tek bir davranış bir insanı asla anormal yapmaz. fakat anormalliğin bazı belirti ve elementleri vardır fakat yine ne tek başına bir element ne de tek başına bir belirti anormalliği tanımlamaya ya da belirtmeye yarar. şu element ve belirtileri listelemek gerekecektir muhtemelen.

    a. ızdırap. bir anormallik göstergesidir. bunalımdaki ya da anksiyete sahibi insanlar acı çeker. fakat her anormallik beraberinde ızdırap getirmez.

    b. uyumsuzluk. anoreksi sahibi insanlar besin alımlarını sürekli azaltırlar ve zayıflık sebebiyle hastaneye yatırılmaları gerekir. depresyon sahibi insanlar arkadaşlarını ve ailelerini reddederler ya da haftalarca belki aylarca herhangi bir iş yapmazlar. fakat uyumsuzluk yeterli bir belirti değildir. örneğin başarılı ve uyumlu sosyal ilişkilere ve hayata sahip bazı kişiler seri katil olabilir.

    c. istatiksel sapkınlık. dahiler ya da entelektüel yetersizler anormallik göstergesidir.

    d. toplum standartlarını ihlal etme. tüm kültürler bazı kurallara sahiptir. fakat bunların bazılarının boyutları oldukça keyfidir. örneğin pensilvanya'da yaşayan amish'ler içn televizyon izlemek ya da araba sürmek son derece anormaldir, fakat bu aktiviteler pensilvanya'da yaşayan çoğu kişi için günlük bir davranıştan ibarettir. park yasağı olan yerlere park etmek toplumun çoğu tarafından yapıldığı için anormallik boyutu yine keyfi bir şekilde azaltılmıştır.

    e. sosyal rahatsızlık. sosyal bazı kuralları bir kişiyi gören kişiler rahatsız ve huzursuz olurlar. örneğin sinema salonunda sizden başka kimse yok, bomboş, fakat biri gelip hemen sizin yanınızdaki koltuğa oturuyor. ya da henüz 4 dakika önce buluştuğunuz arkadaşınız size intihar girişimlerinden bahsederse?

    f. mantıksızlık ve öngörülemezlik. örneğin yanınıza oturan bir kişinin aniden çığlık atmaya başlaması ya da şizofreni sahibi bir kişinin cümlelerindeki tutarsızlık ve alakasız vücut hareketleri.

    g. tehlikelilik. kendisine ya da bir başkasına zarar verme ihtimali olan insanların polise bildirilmesi ya da gözetim altında tutulmaları.

    tüm bu belirti ve elementlerde tekrar edilen önemli bir nokta mevcut. davranışın anormalliğine karar veriş aşamasında sosyal yargılar ve toplumun beklentileri önemli bir rol oynuyor. bu kültürün neyin normal olup olmadığına karar verirken etkin bir konumda yer aldığını ve aktif bir mekanizma olduğunu görüyoruz. örneğin amerika'da evlilik öncesi ilişkiye giren bir kadının öldürülmesi son derece anormal iken bu pakistan'da (karo-kari) gayet haklı görülen bir davranıştır.
    anormallik günden güne değişkenlik gösterebilir aynı zamanda. örneğin burun ve göbek bölgesinde hızmaların yer alması, vücudun dövme ile kaplatılması yıllar öncesinde çoğu kültür için anormal iken günümüzde olağan karşılanıyor. eskiden anormal kabul edilen çeşitli dekorlar şimdi çok işlek yerlerde modaya uygun olduğu için sergilenebiliyor.
  • çok üzülmüştüm. nikos'a uyup önce normalliğe veda ettim. ardından anormalliğe de veda. acaba aynı anda hem normal hem anormal mi oldum?

    (bkz: anormal/@ibisile)
  • sürekli böyle bir lugatla selam eder eş dost ahbap namus bekçileri kankalar falan bana
hesabın var mı? giriş yap