13 entry daha
  • yaygin bicimde okunmus, bircoklari tarafindan yapilmis yorumlari internet'te bulunan kitap. new york times'in en cok satanlar listesinde bir numaraya kadar ulasti. uzun suredir toparlanmis bilgilerin analizi ile kapitalizmin gunumuzde gelir esitsizligini arttirmakta oldugunu soyluyor. bunun anlami su: nufusun cok kucuk bir kisminin, %1-%10 gibi bir kesiminin gelir duzeyi kalandan cok yuksek ve bu esitsizlik te surekli artiyor. bunun nedeni de bu kesimin diger kesime gore cok yuksek tasarruf yapabilmesi. bu ozellikle 1980lerde friedman, reagan, thatcher gibilerinin iddia ettigi, abd'de cumhuriyetci politikacilar arasinda yaygin olan zengin kesimin varliginin artmasinin tum toplumu zenginlestirdigi tezi ile celiskili.

    kitabi marksist bir teoriyi yeniler gibi oldugu icin elestirenler var ama piketty bir marksist degil. cozum icin de onerisi sistem icinde olan bir sey: cok yuksek gelir gruplari icin dunya capinda cok yuksek vergiler. ornegin 1 milyon euro civarinda yillik geliri olanlardan %80 vergi almak gibi. bunu soylemesine ragmen onerisinin utopik oldugunu da kabul ettigini soylemis. financial times kitaptaki verilerin analizinde hatalar oldugunu iddia etmis ama piketty bunu duzeltebilecegini soylemis ve okuyanlar da bu durumu umursamiyor gorunuyorlar. bazi marksistler ise kitabin marks'in analizini dogru cikardigini ama onlar icin yeni bir sey soylemedigini soyluyorlar. yeni olan sey bati ulkelerinin bazilarinda yazarin da katkisi ile uzun yillardir toplanan verilerin analizi.

    bildigim kadari ile marksizme yoneltilen en onde gelen elestirilerinden birisi marks'in ongorulerinin gerceklesmedigidir. ozellikle iscilerin yasam kosullarinin surekli kotuye gidecegi ongorusu gerceklesmedi, tam aksi oldu denir. bu kitaptaki analiz ise dunya savaslari ve 1929 krizinin kapitalist ulkelerde gelir dagilimini esitleyici bir etkisi olmus oldugunu, fakat son 40 senedir bu durumun tekrar esitsizligin artmasina neden oldugunu soyluyor. kitabin uyandirdigi cok genis ilgi bu konunun uzunca bir sure tartisilacagini gosteriyor olabilir.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap