2 entry daha
  • hüküm sınırları özel alanlardan dışarıya çıkmaması gereken anlayıştır. örneğin restoranın mı var? "müessesemiz alkolsüzdür" dersin. evinin havasının hep temiz kalmasını istersin, misafirlerine sigara içirtmezsin.

    tüketimi tamamen yasaklamaya kalkışırsan bu sefer kaçakçılıkta patlama olur. örneğin iran'da el altından alkol satıldığı, evlerde gizlice şarap üretildiği pek iyi bilinmektedir (bkz: persepolis). kaçakçılık faaliyetlerinin bir kısmının bizzat devrim muhafızlarınca yürütüldüğü dahi iddia edilmektedir. bunun bir de bonzai gibi daha tehlikeli maddelerin tüketiminde nasıl bir artışa sebep olabileceğini siz düşünün.

    velev ki bir iktidar, alkol ve benzeri maddelerin tüketimini azaltmak istiyor. böyle bir durumda en verimli yol, tüketim teşvikini dolaylı yollarla azaltmaktır. örneğin bilgilendirici yayınlar, alkol sebebiyle işlenen suçların cezasının arttırılması; ve de en önemlisi günlük yaşantıda strese yol açan faktörlerin iyileştirilmesi (toplumsal ilişkiler, çalışma koşulları, ekonomik refah, vs.)... ama yasakçı anlayış, istenen sonucun tam tersine sebep olacaktır.

    edit: anlam temizliği
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap