9 entry daha
  • sorgulamayın demiyorum. şüpheci olmak iyidir. ama paranoya ile şüphecilik farklı şeyler. hiç yapılmamıştır demiyorum ama sen fark etmesen de bu yazıyı okuduğun anda bile türkiye üzerinden 1000 civarı uçak geçiş yapıyor saatlik. hadi diyelim dedikleri gibi dünyanın efendileri nüfusu kontrol altına almak için yaptırıyor ıvır zıvır. bu adamlar kendi atmosferlerini mi yapıyor kardeşim. etkisini hissettirmeyen aşı mı yaptırıyorlar.

    basitçe anlatmak gerekirse: günümüz jet uçakların (askeri ve sivil, turbojet, turbofan) motorları, önden aldıkları yoğun havayı sıkıştırıp yanan yakıtla oluşan basıncı artırarak oluşturulan egzos gazının ittirme kuvveti ile hızlanır ve uçarlar. siz yeryüzünde 30 derece santigrat sıcaklığı termometrede gördüğünüzde bile ticari veya askeri uçakların uçtuğu ortalama olarak 30000 feet ve üzeri seviyelerde (yaklaşık 10 km eder kaptan pilotun anonsundan bilirsiniz, 1 feet 30.48cm hesabını yapıverin) sıcaklık -40 derecelerde seyredebilir. egzostan çıkan gaz 800 derece civarlarında olduğundan haliyle sıcak soğuk karşılaşması olacaktır. su bildiğiniz gibi 0 derecede donar 100 derecede kaynar. 100 derece üzerindeki buharı -40 dereceye hızlıca bırakırsanız kristalize olur. isteyen kışın erzurum kars gibi bir yere gider kışın sıcak suyu camdan döküp kendisi dener, ben denedim. işte bu durumda da bu milyon dolarlık makineler sizin minik bulut fabrikalarınıza dönüşecektir. uçaklar da ortalama 800km/s ile ilerlediği için bu bulutlar uçağın arkasında iz olarak kalabilirler. kışın çok soğukta aracınızın egzos gazı da işte bu yüzden yoğundur mesela her yer bulut gibi olur.

    uçakların egzos gazları tamamiyle masum değildir. evet içinde zararlı kimyasallar vardır. günümüzde katı emisyon regülasyonları uygulanmakta ve daha az karbon ayak izi olan teknolojiye geçiş desteklenmekte ve hatta zorlanmaktadır. ama içine gaz karıştırıp halkı ilaçlama fikri komplo teorisinden ileri geçmez. mantığa yatmaz kimse kusura bakmasın. hele ki bunun pilot tarafından açılıp kapatılan bir sisteme bağlı olduğu fikri iyice deli saçmasıdır. örnek verilen videoda gerçekleşen durum sisli havalarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. uzun uzadıya meteorolojiye girmeyeyim isteyen bulut nasıl oluşur, sis nedir yağmur nasıl yağar babam böyle pasta yapmayı nereden öğrendi araştırır öğrenir.

    ayrıca (bkz: vortex) ve başka bir şehir efsanesi de (bkz: meteoroloji uçağı)
126 entry daha
hesabın var mı? giriş yap