66 entry daha
  • oncelikle haberi okumadan atlamaya gerek yok. fon kuralim, is yeri iflas edip kapandiginda tazminatsiz kalan iscilere tazminatlarini direk fondan odeyelim demisler.
    aslina bakarsan guzel fikir. ama sendikalarin karsi argumani da bi o kadar guclu:

    --- spoiler ---

    1987 yılında tasarruf teşvik fonları kuruldu. tasarruf teşvik fonlarının akıbetinin ne olduğunu biliyoruz, fakir fukara fonu kuruldu akıbetinin ne olduğunu biliyoruz. konut edindirme fonları kuruldu, sonuç itibariyle hiçbir işçi ev sahibi olamadı. konut edindirme fonları amaç dışında kullanıldı.

    son olarak işsizlik fonu kuruldu. işsizlik fonu kurulduğundan bugüne 125 milyar fonda para olması gerekir, oysa ki fonda 65 milyar var. ticarethane gibi maliye bakanı buradan 3 milyara yakın vergi almış. yani bu işsizlik fonu bile amacı dışında kullanılmış. amacı dışında kullanılan bu fonlara işçilerin güveni yok.”

    --- spoiler ---

    yani ne demis adamlar, suclu isyeri olursa, tazminatini odeyemezse en azindan dava acabiliyoruz, o iflas eden adamlarin cogusu iflas ettiklerinde hala milyonlari olmus oluyor, o yuzden acilan davada insanlara en azindan 3-5 kurus odenme ihtimali var.
    ya da en kotu sirket sahibini borclandirabilirsin, hakkini arayacagin insan belli, yer belli, sirket belli.

    ama devlet bir sey yapinca hem bunu kotuye kullaniyorsunuz (ornekleri yukarida, ve daha onlarcasi eklenebilir herhalde buna), ve biz sizden hakkimizi aradigimiz zaman gazla sopayla geliyorsunuz demis abilerimiz kisaca.
    haliyle sen de karsina devleti almak istemiyorsun. bu sistem boyle devam ettigi surece devletin hakli ya da haksiz olmasi diye bir sey olmuyor, cikiyorsunuz halkin tepesine vuruyorsunuz kirbaci demis imali bir sekilde.

    edit: ayrica (bkz: kıdem tazminatı fonu/#46634920)
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap