34 entry daha
  • yıllardır ara ara, ama sürekli şu çerçevede mesajlar gelir: "üniversite bitirdim, hatta yüksek lisans yaptım, ama ne mantık biliyorum, ne bilimsel yöntem, ne bilim felsefesi. hatta bu konularda hiçbir fikrim yok. güvenilir türkçe kaynak da bulamıyorum. ne okuyayım?"

    bu durumdaki insanlara yardımcı olabilecek birkaç kitap:

    (1) okasha, samir. 2002. philosophy of science: a very short introduction. oxford: oxford university press.

    - oxford university press'in "very short introductions" serisinden gayet kısa bir başlangıç kitabı.

    (2) marsh, david; gerry stoker (ed.). 2010. theory and methods in political science [third edition]. new york: palgrave macmillan.

    - çok yazarlı bir çalışma. siyaset bilimi alanındaki temel yaklaşımları ve bu yaklaşımların ontolojik ve epistemolojik temellerini inceleyen gayet iyi yazılmış bölümleri var.

    (3) kellstedt, paul; guy whitten. 2013. the fundamentals of political science research [second edition]. cambridge: cambridge university press.

    - kantitatif metodolojiyi izah eden en iyi kitaplardan biri.

    (4) george alexander l.; andrew bennett. 2005. case studies and theory development in the social sciences. cambridge, massachusetts: belfer center studies in ınternational security.

    - kalitatif metodolojiyi izah eden önemli bir kitap.

    (5) copi, irving m.; carl cohen; kenneth mcmahon. 2010. introduction to logic [14th edition]. pearson.

    - temel mantık bilgisi edinmek için okunabilecek kitaplardan biri.

    not: bu kitaplar daha çok siyaset bilimi tandanslı olsa da, bilgiden ve bilgi üretiminden kast edilenin ne olduğu konusunda epey bir fikir verir. bunların üzerine, designing social inquiry ve ona cevaben yazılan rethinking social inquiry gibi yöntem konusundaki tartışmalar hakkında bi fikir verebilecek kitaplar da okunabilir.

    [sıklıkla sorulduğu için, en azından ingilizce bilenlere yardımcı olabilecek birkaç önemli eser yazmak istedim. ancak, formal bir eğitim almadan bu konularda ne kadar otodidakt olunabilir, emin değilim. yine de, bu konulara ilgi duyan ve en azından bir parça aşina olan insanların (şayet iyi derecede ingilizce biliyorlarsa) bu eserleri tercihen birkaç kez karşılaştırmalı olarak okumaları ve içeriği hazmetmeleri durumunda epey sağlam bir alt yapı edinebileceklerini söyleyebilirim.]

    tema:
    (bkz: bilim felsefesi /@derinsular)
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap