139 entry daha
  • http://www.taraf.com.tr/…l/arayi-bulma-sucluyu-bul/

    unıcef raporuna göre, türkiye’deki aile içi şiddete en çok 18 yaş altı kız çocukları maruz kalıyor. şiddeti en çok , koca ve erkek arkadaşlar uyguluyor. polisin türkiye’deki kadın şideti karşısındaki tutumu ise ‘arabuluculuk’.
    nurettin kurt’un hurriyet.com.tr’de yer alan habere göre, unıcef’in ‘şiddeti izleme ve göstergeleri kılavuzu’ isimli kitabında yer alan türkiye’ye ilişkin veriler, çocuk ve kadınların maruz kaldığı şiddetin boyutunu gözler önüne serdi. mart ayında türkçeye çevirilen rapordaki verilere göre şiddete en fazla 18 yaşın altındaki kız çocukları maruz kalıyor; en çok şiddeti de koca ve erkek arkadaş uyguluyor. raporda, aile içi şiddetin emniyet güçlerince yeterli soruşturulmadığı, herhangi bir şikâyette polisin arabulucu gibi davrandığı eleştirisi de yapıldı. aile ve sosyal politikalar bakanlığı ile adalet bakanlığı’na da iletilen rapordaki veriler özetle şöyle:
    şiddet mağduru kadın profili: yüzde 37 (18 yaş altı çocuk), yüzde 26 (eş), yüzde 10 (sevgili), yüzde 8 (resmi nikâhlı olmayan eş), yüzde 8 (hırsızlığa uğrayan kadın), yüzde 3 (fuhuşa itilen kadın), yüzde 3 (ilişkiyi reddeden kadın), yüzde 3 (yaşlı ve hasta kadın), yüzde 2 (akraba).
    failler profili: yüzde 39 (koca), yüzde 19 (tanışılmamış erkek), yüzde 14 (sevgili-arkadaş), yüzde 11 (erkek kardeş), yüzde 8 (baba), yüzde 3 (erkek akraba), yüzde 3 (kocanın ailesi), yüzde 3 (kadının ailesi).

    evrak-edit: ilgilenenler için soz konusu unicef raporu:
    http://www.cocukhaklariizleme.org/…eri-kilavuzu.pdf

    bu arada kadına yönelik şiddet üzerine karakolun tutumu hakkında 1. elden tanıklık için yine bu başlık altında yer alan aşağıdaki entriyi de okumanızı öneririm.

    (bkz: #47643432)

    okumaya üşenenler için tekrar tekrar şu bölümü aktarabilirim.
    "karakolda ne mi oluyor? zannediyorsunuz ki polis şiddet uygulayan adamı alıyor ve yasal işlem başlatıyor değil mi ? hayır öyle bir şey olmuyor maalesef. kadınla adam aynı araçla yada farklı araçlarla getiriliyor karakola. adamı bir kenara kadını bir kenara alıyor polisler, karakolda kadınla ilgilenecek bir kadın memur olmadığı için kadın karşısındaki erkek polislere anlatmaya çalışıyor meramını. onunla empati kuracak kimse olmadığı için anlatamıyor derdini. bu arada öteki tarafta adam polislere istediği şekilde konuşuyor ve arada kadına dönüp uzaktan laf atıyor. kadın etrafındaki polisler içerisinde sinmiş olduğu için bir karşılık veremiyor bile çoğu zaman. bir süre sonra bakıyorsunuz ki polis kadını baskı altına alıp şikayetçi olmaması konusunda ikna etmeye çalışıyor. eğer kadın dirayetli olursa ifadeler alınmaya başlıyor. ifadeler verildikten sonra ertesi sabah ki savcı ifadeye bakarak olayı hukuki duruma dönüştürüyor. "

    "eğer kadın dirayetli olursa"...
524 entry daha
hesabın var mı? giriş yap