1 entry daha
  • kara yusuf oğlu mirza muzafferüddin cihan şah, 1397 yılında hoy şehrinde dünyaya geldi. kara yusuf'un 7 oğlundan biridir. fatih sultan mehmet ve uzun hasan ile aynı devirde hüküm sürmüştür.

    doğu anadolu, ırak, azerbaycan ve batı iran'a hükmeden güçlü bir sultandı. şiiliğe meyilli idi. kendisinin zamanında güçlenen safevi tarikatının şeyhi ve şah ismail'in dedesi şeyh cüneyd'i erdebil'den sürmüştür. bu olay da şeyh cüneyt'in uzun hasan'a sığınması ve onun kardeşiyle evlenmesiyle sonuçlanmıştır. tebriz'deki gök mescit kendisinin eseridir. hakiki mahlasıyla türkçe divanı vardır.

    cihan şah, akkoyunlu uzun hasan'ı kendine bağlı bir bey olarak görüyordu. uzun hasan'ın çeşitli yöreleri zaptının ardından 1467 yılında uzun hasan'ın üzerine büyük bir ordu ile yürüdü. kış şartları ve uzun hasan'ın karşısına çıkmaması üzerine, ordusunu dağıtarak geri çekildi. kışladığı çapakçur mevkiinde uzun hasan 6000 kişilik kuvvetleriyle karakoyunlu kampına ani bir gece baskını düzenledi. cihan şah bu savaşta öldü.

    cihan şah'ın ölümünün ardından, akkoyunlu-karakoyunlu rekabeti bir anda tersine dönmüş ve akkoyunlular oldukça büyük bir alana kısa bir sürede hakim olmuşlardır. pek çok tarihçi bu olay ile karakoyunluların sona erdiğini yazmasına rağmen, aslında cihan şah'ın oğlu hasan ali karakoyunlu tahtına geçmiş ama 1 yıl sonra o da öldürülmüştür. hasan ali'nin yerine geçen kardeşi ebu yusuf de aynı akıbete uğramıştır. bundan sonraki 15 sene boyunca karakoyunluların canlandırılması yolunda akkoyunlulara karşı verilen isyanlar başarıya ulaşmayınca, karakoyunlu hanedanından bir genç hindistan'a gider. hikayenin devamı için (bkz: kutbşahlar)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap