3 entry daha
  • bir defa, diyelim ki finansman firmalar için ciddi maliyet unsuru. faiz artınca, maliyeti artan firma bunu birebir fiyata yansıtıyor. bu bugün enflasyonu artırır; ama kalıcı bir enflasyon yaratması için faizin sürekli artması lazım ki, böyle bir durum yok. ikincisi, finansmanın maliyetler içindeki payının yüksek olduğu da çok doğru değil (bakınız şu çalışma). ergo, maliyet kanalından faiz kalıcı enflasyon yaratmaz.

    bir de ülkemizde çok bilinmeyen, dünyada bazı akıllı insanların (bunlara neo fisherite gibi bir ad takılıyor) dile getirip ciddiye aldığı bir teori var. özetle diyorlar ki; para politikası reel faizi kalıcı olarak belirleyemez (paranın nötralliği sebebiyle), o yüzden enflasyon sonunda merkez bankasının faiziyle denge reel faiz arasındaki farka eşitlenecek şekilde bir yere gelir. bunu diyen abiler, uzun süre çok düşük kalan nominal faizlerin abd, japonya ve sairede deflasyon yaratacağını söylüyolardı. bu tezi tersine çevirirsek, kalıcı yüksek faizler yüksek enflasyon yaratır anlamı da çıkar. lakin burada da sorun şu ki, bu abilerin denklemlerinde görünen dengeye pratikte nasıl gelineceği muamma. daha önemlisi, faiz enflasyon yaratır hipotezini destekleyen ciddi ampirik bir delil de bildiğim kadarıyla henüz yok.

    kısacası, faiz enflasyona sebep olur diye, verilerle desteklenen ve yaygın olarak kabul görmüş bir iktisadi görüş şimdilik yok.
413 entry daha
hesabın var mı? giriş yap