201 entry daha
  • bilenin bilmeyenin, inceleyenin incelemeyenin hakkında çatır çatır yorum kastığı hadisedir. aslında olay basittir. basit anlatımı da şu şekildedir;

    bahsi geçen firmalardan birinde işbaşı yapacağınız zaman otomatik olarak sendikaya da kayıt ettirirler sizi. bu sendika da o anda yetki sahibi olan sendika olmak zorundadır ki bu firmalarda uzunca süredir yetki sahibi türk metal idi. sonra her ay bir günlük ücretiniz otomatikman sendika hesabına aktarılır. yani aidat ödeme için ayrı işlem yapılmaz. sendika aidat tahsilatını işverenden yapar. bu sendikanın asli görevi işçi haklarını korumak, pazarlıklarda en yüksek artışları işçisi adına işverenden almaktır.

    * sorun nereden çıktı?

    bosch grubuna bağlı fabrikalarda çalışanlar türk metal sendikası'ndan rahatsız oldukları için birleşik metal sendikası'na kayıt oldular. sonra da birleşik metal sendikası 2012 yılında benim üyem daha fazla, ben yetkiliyim iddiasıyla dava açtı. dava süreci uzun sürdü, bütün bu süreç boyunca bosch işçisinin kararlı tutumuna rağmen, işveren ve onunla işbirliği yapan sendika işçileri tehdit, şantaj ve baskı ile esir almaya çalıştı. diğer büyük fabrikaların da aynı yolu seçtiğini gören işveren ve türk metal sendikası fiziki şiddete dahi başvurarak bosch işçisine geri adım attırmaya çalıştı. dava sürecinin sonunda da yetkili olanın türk metal olduğuna karar verildi ve sözleşme bu karardan sonra yapıldı. şu anda eylemde olan işçilerin sözleşmesinden daha iyi şartlarda bir sözleşme aynı sendikayla yapılmış oldu yani özetle.

    bu durumu öğrenen renault, tofaş, mako, coşkunöz vb. fabrikalarda çalışan işçiler de doğal olarak sendikalarına başvurarak biz de aynı şartlarda sözleşme iyileştirmesi istiyoruz dediler. buna müteakip sendika yetkilileri tehdit, kabakuvvet ve hakaret yolunu seçerek işçileri sindirmeye çalıştılar. fitili ateşleyen de türk metal'den istifa ettiği için türk metal yetkilileri tarafından darp edilen, renault tarafından da işten çıkarılan bir işçi oldu. renault çalışanları bu durumu sindiremediler ve sendikadan toplu istifalar başladı. toplu istifaların neticesinde sarı sendika diye tabir ettiğimiz patron yanlısı türk metal ve işveren sendikası mess tehdit ve hakaretlerine devam edince de olaylar kartopunun çığa dönüşmesi şeklinde ilerledi.

    şu anda bursa'da metal iş kolunda bulunan bir çok firmadaki çalışanlar direnişe katılmaya başladılar, sayı günden güne artıyor.

    bu işçiler yedibinbeşyüz milyon milyar maaş, özel uçak, ataköy'de kat ve tarabya'da yat istemiyorlar. sözleşmelerinin ek bir protokolle bosch çalışanları sözleşmesine eşitlenmesini, türk metal sendikası'nın işçileri temsil etmemesini ve bu eylemler neticesinde anlaşmaya varılırsa eyleme katılan ve destek veren kimsenin işten atılmamasını istiyorlar.

    bugün eyleme öncülük eden renault, tofaş ve coşkunöz firmalarının yetkilileri işçilere hitap ederek 1 ay süre istediler ve ücretlerin iyileştirileceğini söylediler. işçiler ise bu durumun kabul edilemez olduğunu, çözümün seçim sonrasına bırakılmasının ve bir aylık sürenin tamamen işverenin biz zaman kazanma çabası olduğunu belirterek bu öneriyi reddettiler.

    işçiler eğer hak verilecekse hemen verilsin, türk metal def edilsin, biz de işimize bakalım diyorlar özetle.

    metal sektöründe çalışmak nasıl bir şeydir bilmeyen arkadaşlar renault bursa fabrikası'na ait https://www.youtube.com/watch?v=kk2ptqpjz88 adresindeki videoyu izleyebilir, coşkunöz tanıtım filmini izlemeye https://youtu.be/ehxv-pc_gn8?t=48s videoyu kullanabilir, tofaş'ı merak edenler de https://www.youtube.com/watch?v=s4r3t7t_cku videosunu izleyebilir.

    zaten üretimin çoğunu robotlara vermişiz, insan emeğini azaltmışız, kalan az sayıdaki insan emeğini de kaba kuvvet gerektiren işlere kaydırmışız. bu durumda bu işçilerin hak arama mücadelesine de saygı duymamız gerekir.

    bu direniş bir akp - muhalefet, sağ - sol, başörtülü - başı açık kapışması değil. bu direniş her siyasi görüşten, her etnik kökenden, her ilden ilçeden insanların aynı amaç uğruna mücadelede bulundukları bir hak arayışıdır. altında mana aramaya gerek yoktur.

    direnişteki güncel durumu takip etmek, gelişmelerden haberdar olmak için de https://www.facebook.com/…cileribirligi.mib?fref=ts takip edilebilir.

    önemli not : gerçekten objektif ve olduğu gibi aktarmaya çalıştım. direnen işçilerden biri değilim, aksine, her an işçileri direnişe geçebilecek potansiyelde olan, şu anda direnen firmalara hizmet eden bir otomotiv yan sanayi firmasında yetkiliyim. bu sebeple lütfen bir taraf olmayan bertaraf olur mantığıyla bana giydirmeyiniz. teşekkürler.
104 entry daha
hesabın var mı? giriş yap