37 entry daha
  • sabahları yataktan kalkma, var olmaya devam etme sebebi.

    insan güne neden başlar? bugün neden yok olmayı değil de var olmayı seçer? illa bir hayat amacı olmak zorunda değil herkesin; "bugünkü amacım" ya da "önümüzdeki bir saatteki amacım" gibi de yaklaşılabilir amaçlara. yani yüz yıllık bir yaşamı tek bir amaç peşinde koşarak da, bir milyon farklı anda bir milyon farklı amaç peşinde koşarak da geçirebilirsiniz. hatta kimi zaman amaçsız kalabilmeyi amacınız haline de getirebilirsiniz. ki bunu başarmak bayağı zordur.

    herkesin bir amacı vardır, ve hiç biri ötekinden değerli değildir. çocuğunu büyütmeyi amaç edinen bir anne ile hayat bilgisi dersinden pekiyi almayı amaç edinen bir çocuğu önem ya da değer sırasına koyamazsınız. dünya'yı kurtarmaya çalışan cooper* ile çarpım tablosunu öğrenmeye çalışan bir çocuğun amaçları kıyaslanamaz. amaçları var olmalarının kaynağı olduğundan bu kıyası yapmak, birinin var oluşunu ötekine tercih etmek demektir. o anda amacı sadece birasını yudumlamak olan bir einstein için "aman onunki de amaç mı?" demek, "biz burada nelerle uğraşıyoruz" demek, bence biraz garip olurdu.

    zorunlu olarak amaçlıdır yani insan. bebekken, düşünebilme yetisi henüz gelişmemiş ilkel bir canlıyken, amaç hayatta kalmaktır. sonra bu amaçlar değişir, çeşitlenir. ama ne zaman içinize bakıp, "ben neden intihar etmiyorum ki şu anda?", "neden hala yaşıyorum?" diye kendinize sorduğunuzda mutlaka bir amaca denk geleceksinizdir.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap