63 entry daha
  • ise yarayan ve uzerinde bilimsel arastirmalar da yapilmakta olan bir cesit yontem.

    daha fazlasini tanimlayamayacagim cunku tip bilgim yok.

    fakat kendi deneyimimden yola cikarak diyebilirim ki bir placebo degil.

    asiri mantikli ve bilimsel bir insan sayilirim, iste tam da bu yuzden alternatif tip sayilan yontemlerin alayina birden placebo aciklamasi getirmeyi ileri derecede kolayci buluyorum.

    reiki placebo, homeopathy placebo, akupunktur placebo, eyvallah.

    placebo ne peki?
    yani placebo diye bir insanin kendi kendini sirf birseye inanarak iyi ettigini ima ediyorsunuz, yani sonucta insanin kendini iyilestirme yetisine geliyorsunuz. bir grup hasta gercek ilaci yutuyor iyilesiyor, otekilere icinde hicbir sey olmayan ayni gorunumlu ilaci veriyorsunuz, aaa? onlar da iyilesiyor, cunku placebo.

    yani iyi olacagina inanan insan vucuduna ekstra bir destek verilmeden de iyilesiyor, ozunde buna inaniyorsunuz ama alternatif tip yontemlerini elinizin tersiyle itiyorsunuz. vallaa cok bilimsel.

    esasen placebonun kendisi arastirilmali, niye var boyle birsey ve nasil oluyor, onu arastirmak hem akademik camialarda got ister, hem de kisa yoldan yayin yapmanin azicik zor oldugu konular, bir baslangic noktaniz bile yok cunku. iste o sebepten populer bir arastirma konusu oldugunu sanmiyorum. (arastirmalar varsa da bilgilendirin, ilginc konu.)

    ozetle yaptirmak isterseniz yaptirin arkadasim, ne vucudunuza ne de bilime bir zarari yok, igneler oyle terzilerin kullandigi toplu ignelerden degil, ozel igneler, caniniz yanmiyor o kadar. ama uzmanina yaptirin.
78 entry daha
hesabın var mı? giriş yap