21 entry daha
  • ikinci dünya savaşı'nda önemli roller oynamış rus orta sınıf tankıdır. eğimli zırh, basit mühendislik, dolayısıyla hızlı üretim-kolay kullanım artıları uzun uzun anlatılmış.

    bu tankın hareket kabiliyetini engebeli arazide hayati ölçüde arttıran süspansiyon sisteminin mucidi j.walter christie adlı amerikalı bir mühendistir.

    o döneme kadar tüm tekerlekleri tek bir yaprak süspansiyon kullanan tanklar, engebeli arazide çok fazla sarsılıyordu ve hız yapamıyordu. walter, bu durumu ortadan kaldırmak için tüm tekerleklerin birbirinden bağımsız olarak yukarı aşağı hareket edebilmesini sağlayan christie süspansiyonunu geliştirdi. bu yeni sistem tanklara engebeli arazide daha az sarsıntı ile ilerleyebilme ve çok daha fazla sürat yapabilme imkanı sağladı.

    ilginçtir ki bu yeni buluşu o dönem amerikan ordusu almamıştır. bunun yerine ruslar buluşu satın alıp incelemiş ve bir ölçüde geliştirerek t-34 tanklarına uyarlamıştır. bu süspansiyon sistemi tankın geniş paletleri ile birleşince ona eşsiz bir hareket kabiliyeti kazandırdı (palet kalınlığı 56 cm, yani ortalama bir alman panzerinden 18 cm daha kalındır).
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap