30 entry daha
  • (bkz: ziya gökalp)

    (bkz: yusuf akçura)

    (bkz: hüseyin nihal atsız)

    (bkz: ömer seyfettin)

    (bkz: mehmet emin yurdakul)

    (bkz: ismail gaspıralı)

    ve niceleri. osmanlı imparatorluğu ilk osmanlıcılık akımını denemiştir. o tutmayınca islamcılık akımı devreye girer, bir döneme kadar başarı sağlansa da sonucu hüsran olmuştur. islamcılık akımı son demlerini yaşarken türkçülük akımı yavaş yavaş doğmuştur. tabii islamcılık hala popüler akım olduğu için, taze türkçüler seslerini çıkarmadan sonuçları beklerler. hatta çoğu reformist islam düşüncesi taşıyan türkçü adamlar, ilk başta islam olmadan türkçülüğün gelişemeyeceğini söyler. sonradan islamcılık politikası çökünce türkçülük gelişir ve islamcı isimlerle atışmaya girerler. sonradan türkçüler iki kola ayrılacaklardır. (türk - islamcılar ve sadece türkçüler.)
    hepsinin mantığı birbirine benzer. fransız devrimi yaşandıktan sonra popüler hale gelen ulusçuluk anlayışı, osmanlı'nın yapısını bozmaya başlamıştır. e ekonomi de bok gibi gidince, imparatorluk içindeki farklı etnik unsurlar isyan etmeye başlamışlardır. o sıra osmanlı devleti ilk olarak hepimiz kardeşiz temalı osmanlıcılık akımını devreye sokar. müslim - gayr-ı müslim tebaa arasındaki sosyal ve ekonomik farkları dengelerler ve hepimiz osmanlıyız görüşünü hakim kılmaya çalışırlar. bu akım tutmayınca ve çoğu avrupa toprakları kaybedilince, müslüman tebaayı elde tutmak için ikinci abdülhamit önderliğinde islamcılık akımı ortaya çıkar. bir süre sonra o da patlar ve işte karşınızda osmanlı'nın son döneminde ortaya çıkan türkçülük akımı başlar.

    bu kadar isim verip, anlatmak istediğim şey şu. yukarıda yazılan insanlar, ırkçı dahi olsalar görüşlerinin altında bir alt metin yatardı. boş adam değil şu saydığım şahıslar. hepsi işlerinde başarılı, tahsilli, avrupa görmüş geçirmiş adamlar ve fikir adamları olmaları onları farklı bir yere taşıyor. bir de şimdiki türkçülüğe bakalım. kan ağlıyor. sedat peker'in yok alaaddin çakıcı'nın, yok efendim abdullah çatlı'nın en büyük türkçü önderleri olarak sayıldığı bir dönemde yaşıyoruz. inanabiliyor musunuz? şaka gibi. reislere bakın hele. hiç yusuf akçura'nın yerini sedat peker ilmiyle doldurabilir mi? ya peki ismail gaspıralı'nın yerini alaaddin çakıcı mı dolduracak? eline silah alıp millete sıka sıka giden, vatan millet sakarya adı altında ne kadar pis iş varsa hepsini yapmış adamlara milliyetçi ve türkçü tayfa reis diyor, şaka gibi. abdullah çatlı nere ziya gökalp nere arkadaş? zaten bu dönemde artık ilim diye bir bok kalmadı. herkes saha adamı oldu. karşıt tarafa sıkıp öldür, cesedini de direğe as. işte size 100 - 130 yıl önceki türkçülerle şimdiki türkçüleri karşılaştırdım. rezaleti varın, siz düşünün.
355 entry daha
hesabın var mı? giriş yap