29 entry daha
  • (bkz: gold üyelik/1) adı altında, birinci el satış yapmak isteyen üyelerinin cebindeki parayı gözüne kestiren forum sitesi. hadi "o üyeliği alan alsın bana ne" dersiniz de milleti kazıklamaya çalıştıklarını fark edip de söyleyince derhal forumdan uçuruluyorsunuz.

    anlatayım, birkaç ay önce bisiklete merak sarınca bu forumu buldum, otuz yaşında forum deneyimini tekrar yaşadım. kimi üyeleriyle güzel fikir-bilgi alışverişimiz de oldu, özellikle ilk bisikletim olan carraro kullanıcılarıyla sonra da yeni bisikletim olan merida kullanıcılarıyla. site üzerinden alışverişle ilgim yok, alacağımı ya bisikletçimden ya da ebayden falan alıyorum. öyle takılıp gidiyoruz. nickim obezkirpiydi, hatta geçen ay elimi kırdım da başıma gelenleri orada anlattım falan http://i.imgur.com/c9rflho.png görüp okuyan belki oradan hatırlar, orada kazayı öğrenip de geçmiş olsun diyen herkese de selamlar. millet turlarını anlatıyor, çinden getirttiği 2 dolarlık ürünü anlatıyor, kimi 5bin dolarım cube bilmemne mi alsam cannondale hede modelini mi alsam diye soruyor, bildiğin forum işte.

    neyse, geçen gün baktım forumda bir yerde kırmızı bir şey, bildirim var, market bölümü açmışlar, ilan eklendikçe orada uyarı çıkıp gözümüze sokulacakmış facebook notificationu gibi. bir de konu açılmış, market sistemimiz devreye girdi diye. okuyayım dedim. satış yapmak isteyenlere gold üyelik getirilmiş.

    ücret: 6 aylık 65$, 12 aylık 130$, 24 aylık 260$.
    böyle ücret mi olur oha be kardeşim denince açıklama da şöyle; 2 yılda yüklenecek resimler, trafiği, masrafı derken bu fiyat belirlenmiş. kafamıza göre hesap yapmadık demişler bi de.

    https://www.youtube.com/watch?v=5fyar4wj3-y

    adamın yükleyeceği beş on tane resme 260 dolar çektiklerini görünce önce güldüm sonra bastım eksiyi. dedim ki ulan ne rant dönecek be. hosting ücreti falan bilmeyen, ama "ben üç bin liralık bisikleti dörtbine satıp milleti söğüşlerim, her türlü kara geçerim" diyecek çakalı(ticarette kar başka, dolandırıcılık başka. sözüm makul bir pay ekleyenlere değil tabi ki, kimi var ki ikinci eli birinci el fiyatından yukarıya satıyor) bile kerizleyecek üst düzey çakallık. satışçı nasılsa para kazanacak, biz de onun parasını kazanalım düşüncesi var.

    kafamıza göre hesap yapmadık diyorsun da bu kafa neyin kafası derler adama. http://www.bisikletforum.com/…llaniyorsunuz.127155/ sırf şu fitness bisikleti başlığında belki 50mblık resim upload ettim, bu kadar hosting mağduruysanız söyleseydiniz ya, koymazdık, beleş üyeliğimizin haddini bilirdik. başlığı silin isterseniz hatta internet kasmasın.

    olumsuz yorumlar da gelmiş, muhasebeci olduğunu söyleyen biri o paraya limited şirket kuruyorum ben demiş mesela. işin altında rant var denmiş. yöneticilerin daha 2 ay önce "böyle ayrımcılık yaratacak sistemlerden uzak durulmalı" dediği başlık bulunmuş. bu arada, "normal forum konularına resim yükleme varken ürün satışında resim yükleme niye yoktu, bir gün buradan da para kazanırız diye mi koymamıştınız" sorusu falan var. "forumun sponsorları var, resim hosting maliyeti buradan karşılanmıyor mu" diyen var.

    en sonlarda birisi daha aklı başında, uzunca bir analiz yapmış, ben atıldığımda yoktu yeni gördüm, üye istekleri yerine maddi gelir peşinde koşuluyor, zaten internette bedava resim hostingi veren tonlarca site varken bu absürt fiyat da nedir, googleda bile bisiklet ürünü aratınca ilk sıralarda hepsiburada, sahibinden.com çıkarken buranın avantajı nedir, seo yapısı yerlerde, bu forum lütfen delta bisikletin ilan panosuna dönmesin.. demiş, tabi ki "siz saldırgan düşüncelerin adamısınız, saygısızsınız, şimdi terk et bu forumu." denilmiş(vışş), o üyenin profilinde de "üyeliği iptal edildi" yazıyor artık. (bkz: gök yeleli bozkurt) vardı çook eskilerden bilen bilir, ünü buraya kadar gelen garip bir forumun admini, onu hatırlatıyor bu cevap.

    destekleyenler de oldukça fazla. adamlar da para kazanacak tabi, o kadar emek harcıyorlar denmiş. satan da kazanacak site de, gayet güzel mantık denmiş.

    adminlerden biri de biz şu şu şu özelliği ekledik, siteye geldiğimizde konu editi yoktu eklendi(sanırsın arge takımının haftalarca beyin fırtınası estireceği dev bir proje, text editlenebilmesi), mesela biri sizin yazınıza cevap verince bildirim geliyor üyeler keyifle forumu kullanıyormuş (2000 senesinden önceki bedava forum templatelerinde bile vardı bu yav), telefondan girilebilsin diye mobil sürümü yaptık sizin için, adam dağda bile foruma girip keyif yapıyormuş (yani mobil destek vermeyen sitelerin hayalet kasabaya dönüştüğü yıllarda senin için mi benim için mi), üye profillerine facebook twitter havası verdik(twitter havası?) böylece üyeler profilleriyle bile keyif yapıyormuş(burada salndalyeden kaydfım gulerken) vb. buna rağmen hala rant diyorlar, yazıklar olsun diyerek derhal mağdur olmuş yönetim. of be, ben o kadar keyif alayım, keyiften kalp krizi geçireyim forumu kullanırken, adamlar ben keyif alayım diye foruma gece teması eklemişler, biz adamların 260 dolarcık gold üyeliğine rant demişiz, of be.

    böyle eleştiriler yüzünden bu sene forumun forma satışı sekteye uğramış hatta.(sponsorlarından biri olan delta bisikletin üretip sattığı üzerinde bisiklet forum reklamı olan forma, parayı verip üstümde bedava reklam taşımak hoşuma gitmediği için ben almadım yoksa fiyatı uygundu her ne kadar geçen seneki satış fiyatına doların 2.2den 2.6a çıkışı neden olarak gösterilerek yüzde yüz zam(oehh) yapılmış olsa da, acaba yönetim delta bisikletten satışlar kötü diye azar mı yiyor satış hedefine ulaşılamadıkça)

    neyse tepkiler gelince fiyatları hemencecik aşağı çekmişler, ama öyle böyle bir indirim değil. hani o çok düşünüp, hosting ücreti falan kafa patlattıkları titiz hesaplarla ortaya çıkan ücretler inmiş. ölümü gösterip sıtmaya razı etmek oluyor bu.

    neyse bu da bir derece, adamlar bir şeyler yapmış, para da kazansınlar da bir mantık. tabi adamlar "biz emek harcadık ve karşılığını almak istiyoruz" derlerse dürüst olur. yoksa herhangi bir insan saatlerce inanları nankörlükle suçlayarak mağduriyet destanı yazıp oynayabilir.

    ama biri "ben sade poğaça yiyorum, peynirli poğaçaya zam gelirse hiç şikayetçi olmam, hiç de sorgulamam" demiş, benzer destekler var. bu sığlık canımı sıktı. yani peynirli poğaçadan bok çıktı ama ben zaten sade yiyorum gibi bir durum bu. 3 liraya çay içtiğiniz bir yerde, gelen turistlere "sir, tea five euro" diyen rezil zihniyeti duyup kulak tıkamaktan, ayıplamamaktan, tepki göstermemekten farkı yok, aynı çukur. ben de fikirlerimi yazayım, niye milleti kazıklıyorsunuz diye sorayım dedim. buradan ne birinci el ne ikinci el alışveriş yapmışlığım yok ama milleti keriz yerine koymaları hoş değil.

    aşağı yukarı şunları yazdım,

    ---
    "ben zaten sade poğaça yiyorum demek nasıl bir mantıktır. bir (bkz: bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılık), adamsendecilik, bir vurdumduymazlık almış başını gidiyor.

    önce gold üyeliğe 6 aylık 65$, 12 aylık 130$, 24 aylık 260$ denmiş. resim hosting, trafik vs hesapladık, kafamızdan hesap yapmadık demişsiniz.
    şimdi 1 aylık 6$, 3 aylık 18$, 6 aylık 36$, 12 aylık 72$ diyorsunuz. bunu görünce "patron çıldırdı!" diyesi geliyor insanın. sen o kadar hesap et sonra yıllık üyeliği 130dan 72 dolara düşür, neredeyse yüzde yüzlük damping yap, demek ki giderler biraz değişik hesaplanmış(130dan 72ye inmiş sen düşün hesabı). psikolojik sınır da 100$ olarak hesaplanmış olmalı ki 24 aylık tarife ortadan kaldırılmış. olsun, yine de yıllık 160 tl kadarkardayız, yaşadık beyler.

    bir de resim hostingine bu fiyatın belirlenmesi ayrı mevzu, işi bilmesek bir derece. kahve stokladım, bunu sabaha kadar düşünüp bulmaya çalışacağım"
    ---

    neyse, bir dakika kadar sonra bildirim geldi, "mesajınız silinmiştir, açıklama "bu alaycılıkla sabaha kalmazsın ;)"

    üye listesine baktım, online tek admin ali rumuzlu admindi. alaycılığıma ultra ciddi cevap vererek insanlık dersi veren bu gönüldaş insana konuda "admin ali bey, ben sadece fiyatı eleştirmiştim ;(" yazdım. üzülmüştüm, çünkü koskoca adam bana göz kırpıyordu. bu mesaj da 30 saniye içinde "mesajınız silinmiştir, açıklama "uzatma istersen ;)" bildirimi ile uçtu.

    dışarı çıkacaktım, yoksa "ali bey, yoksa bana iş mi atıyorsun çapkın ;)" diye mesaj yazabilirdim. belki de tiki vardı, yanlış anlamış olabilirdim, belki ticari açıdan zarar verecek mesajlardan hoşlanmayan biriydi ama espriden anlıyordu, belki de cidden bu gold üyelik içine sinmiyor ama diğer yönetimin hatrına susuyordu. uzatmadım. yine de çıkmadan forum kurallarını okudum. forum yöneticilerini küçümser davranışlar sergilemek yasakmış. ceza puanı sistemi falan vardı, uyarı 10 puan, uygunsuz davranış 10 puan vs, 30 puan olunca uzaklaştırma alıyordun, 20 puan olunca velin geliyordu vs. vay be dedim, profilimde ceza puanı yazan bir yer var mı diye bakındım ama göremedim, gece eve gelince daha anlaşılır bir dille eleştiri yazabilirim dedim.

    gece geldim. face, ekşi, haber sitesi falan derken bisikletforuma bir baktım. o da ne, hesabım kapatılmış. ekranda da "açıklama: stokladığın kahveleri içersin artık :)" yazıyor. hemen stokladığım kahvelerden birini içmeye başladım ve düşündüm. neden "lanet olsun dostum, sen fazla zeki çıktın" diyip bana sus payı olarak siyah bir çanta içinde gold üyelerden topladıkları dolarlardan biraz sus payı vermiyorlardı da hesabımı iptal ediyorlardı?

    ---eğlencelik---

    george bush bir ilkokulu ziyaret eder. çocuklara:

    - sorusu olan var mı? der. ve kücük bob sözü alir.
    - benim üç sorum olacak:
    1- seçimlerde daha az oy almanıza ragmen nasıl oldu da başkan oldunuz?
    2- hiroshima'ya atılan atom bombasi sizce dünyanin en büyük terör faaliyeti değil midir?
    3- hiçbir neden yokken neden ırak'a saldırmak istiyorsunuz?
    aniden zil çalar ve çocuklar tenefüsse çıkarlar. çocuklar geri döndügünde bu sefer sözü küçük
    tom alır. benim beş sorum olacak:
    1- seçimlerde daha az oy almanıza rağmen nasıl oldu da başkan oldunuz?
    2- hiroshima'ya atılan atom bombası sizce dünyanın en büyük terör faaliyeti değil midir?
    3- hiçbir neden yokken neden ırak'a saldırmak istiyorsunuz?
    4- bugün neden zil 30 dakika erken çaldı?
    5- bob nerede?

    ---eğlencelik bitti---

    dedim ki, bu yazı ali rumuzlu admine ait değil. çünkü o gülücük yollamıyor, göz kırpıyordu, uzatma dediydi, ben de başka bir şey yazmamıştım zaten. demek ki daha sonra silinen yazıları bile görebilen bir kullanıcı, yani bir admin bana gülücük atmıştı. bu gülücük ise sadece tek bir kişiye ait olabilirdi, bir yerde görmüştüm, hatırlıyordum...

    bu muydu?

    bu değil be, biraz daha düşün...

    buydu işte!

    evet bu, bu gülücüğün sahibi benim iyeliğimi iptal etmişti, patron çıldırdı dediğim patron çıldırmıştı muhtemelen. sen adamın tekerine çomak sok, sonra çıldırmasın tabi. la ben de düşünmüştüm, ali rumuzlu admin tezcanlı davrandı belki, daha sağduyulu başka bir admine ulaşırım da belki, rumuzu neydi, eagle mıydı... yazdıklarım yanlış mı yani diye sorardım. aha bizzat o kapatmıştı ya la hesabımı(yüzde doksandokuz ihtimalle). belki benim gibi yazan başkaları da uçmuştu, yazılar silinmişti o konudaki. admin alinin günahını almışım meğer, adam melekmiş meğersem bu standartlara göre.

    bu gülücük mevzunda aklıma gelmişken demin şu konuyu hatırlayıp buldum bu arada.

    destek ol birlikte başaralım xd hakkındaki belirsizlik -ne başarıyoruz destek olunca, bizim çıkarımız ne diye sormuş

    ve orada da soruyu soran kişinin de üyeliğinin iptal edildiğini gördüm. biraz araştırdım, bu abi de kendi sitesinde giydirmiş admine.

    http://www.turcubaba.com/…an-biten-kim-ulan-bu.html

    "ben eğer bir üye olarak bir "kuralı" ihlâl ettiysem, kişisel hırslarınla değil, forum kurallarıyla hareket edeceksin" diyor adamcağız, olm adam dükkanın sahabı la sanırsam, ne kuralı, sen mi büyüksün, hayır o büyük, o, kırmızı kartal. turcubaba da forumun bisiklet forması hakkında bir şeyler yazdığını, ondan uçurulduğunu düşünüyormuş, benzer bir teker-çomak ilişkisi.

    arada, carraro sportive kullanıcıları başlığında bininci defa "sportive 224 mü alsam 225 mi sizce, farkları ne" ya da "boyum 175 cm, 46 kadro bana olur mu" diye soran insanlara cevap vermek de sıkmaya başlamıştı zaten. tavsiyem, özellikle bisiklete yeni başlayacaksanız ya da başladıysanız üyelerin paylaşımlarını güzelce okuyun, ön far, lastik seçimi, markalar ve modeller vs. hakkında epey bilgi ve yardımcı olmaya hevesli çok güzel üyelere sahip. isterseniz gezi fotosu paylaşın, kask tavsiyesi isteyin, ikinci elde ürün alın satın, almanyadan bile üst seviye mal getirenler satanlar vardı, profesyonelleri, bisiklet turlarını tartışanlar, bisikletin tüm moleküllerini yemiş içmiş bitirmiş üyeler vardı, kendine tur grubu kuranlar vardı falan cart curt. bence kazık yemeyin de ne yaparsanız yapın. yönetimdeki abiler biraz sinirli olduğundan(forum profillerinden bahsediyorum, belki işler kesat diye canları sıkkındır, belki gerçek hayatta şeker gibi insanlardır) ne espriyle, ne ciddiyetle eleştirmeyin onları, istemiyorlar. uçuyorsunuz. afedersiniz; ben göte göt derim diyorsanız girmeyin.

    hadi tesadüfen burada bu yazıya denk geldiniz; yazmazsınız da, yine de bu yazıyı görüp de orada yazmayın böyle böyle demişler diye, boşverin canınız sıkılmasın. bisiklete gönül vermiş insanların oluşturduğu güzel bir komünite ama işin içine maddi çıkar girince ortam bozabiliyor, bu herhangi bir yer için geçerli, bu yüzden kimi üyeler "forumda ikinci el bile olmamalı aslında, sadece bilgi paylaşımı olsa ne güzel olur" derken, "burası delta bisikletin reklam panosu olmasın" derken kendilerince gayet haklılar.

    neyse elveda bisikletforum ve deltabisiklet. :)
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap