8 entry daha
  • çerkes kültürünün en önemli enstrümanlarından olup, akordeon ile ağız mızıkası*nın karışımı niteliğindedir.

    birçok oyunumuzun şarkısı pşıne ile çalınır. bunlar içerisinden en bilindik olanı da; abhazlar'ın apsuwa koşara olarak bildiği tleperuj oyunudur. ayrıca abhazlar pşıneye de "amızırkan" derler.

    akordeon'a benzer; çünkü sistem aynıdır. iki küçük ahşap kasanın ortasına bir körük monte edilmiştir. sol tarafta bas tuşları, sağ tarafta ses tuşları yer alır. bu körüğü kapatıp açmak ve aynı anda da tuşlara basmak suretiyle düdüklere hava girişi sağlanır; dolayısıyla da ses çıkartılır.

    ağız mızıkasına benzer; çünkü, diatoniktir. yani akordeondan farklı olarak, pşınede bir tuşa basıyorken, körüğü açtığınızda farklı; kapattığınızda farklı notalar çıkartırsınız (tıpkı ağız mızıkasında bir deliğe üflerken farklı; çekerken farklı notalar aldığınız gibi.). akordeonda aynı tuş üzerinden, körüğü açsanız da kapatsanız da aynı notayı duyarsınız. bu yönden de ağız mızıkasının sistemiyle aynıdır.

    akordeondan farklılık gösterdiği bir diğer husus da tuşlarıdır. farklı çeşitleri olmasına karşın genel bilindik akordeonun ses tuşları, bildiğimiz piyano klavyesiyle aynıdır. pşınede ise piyano klavyesi yerine küçük yuvarlak tuşlar bulunmaktadır.

    uzun lafın kısası; ağız mızıkasının elde çalınanı diyebiliriz.

    ses tuşları tek sıra ve çift sıra olanları mevcuttur. bu da, daha fazla nota aralığından başka bir anlam ifade etmemektedir.

    bilinen en iyi ve en çok tercih edilen üretici hohner'dir.

    nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız buradan görebilirsiniz. bu resimdeki pşıne, sizlerin de gördüğü üzre çift sıra bir hohner erica'dır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap