33 entry daha
  • şimdi şu konuda mutabıkız, dünya her zaman güzel bir yer değil. içinde var olmak zorunda kaldığımız sistem'in neresinden tutsanız elinizde kalıyor. ve buna karşı bir şeyler yaparak, yaşamınızı değiştirerek çözümler bulmak istiyoruz. yalnız şöyle kötü bir haberim var; hemen her insan bu refleksle bir şeyler yaptığı için tam da bu haldeyiz. kısası, "we could have saved the earth, but we are damn too cheap" alıntısı ile bu faslı kapatıyorum.

    vegan'lığa inanmıyorum ama saygı duyuyorum. çünkü üzerine "kendimce" epey kafa yorup, biraz okuduktan sonra yine "kendimce" geldiğim yer vegan'lığın bir tür inanç olduğu. çokça inanç sistemi gibi herhangi bir soruna çözüm olmaktansa, bireyi iyi hissettirecek ritüeller ile, kuran'da da geçtiği şekliyle "inananların üstünlüğü" benzeri mertebeler vaat ettiği, yeni bir kimlik ve misyon kazandırdığı. ve tabii yine bütün diğer inanç sistemleri gibi yaşamın özüne aykırı vaatlerde bulunduğu. konu ancak inanç olduğunda hedefin imkansızlığı inanca olan tutkuyu arttırır, mesela "bir gün herkes fenerbahçeli olacak" (tamam bu çok feci geyik oldu kabul ediyorum)

    dünya çokça açıdan felaket bir yer. et endüstrisi, kozmetik endüstrisi, silah endüstrisi, tabii ki tarım endüstrisi de yaşamın sömürülmesi üzerine kurulu. bu konuda elimizden bir şey gelmez diyemeyiz, mevcut sorunları insanın insanlığıyla mücadelesi çözmez. çözmez ama daha iyi hissettirir, bir kimlik verir, belli sınırlar ile disiplin vaat eder.

    insan insan olduğundan beri o zamanki yaşamına bağlı inanç sistemleri üretiyor. tanrı konsepti artık fazlasıyla demode. bu konseptte inanç arayanlar için pazar çoktan ele geçirilmiş durumda. yeni nesil inanç sistemlerimiz tanrı konseptine yer olmayan, evrene mesaj göndermeli ya da iyi şeyler düşününce başına iyi şeyler geleceğini söyleyen, bireyi önemseyen ve ona kendi hayatında daha fazla güç, iktidar ve tabii diğer bireylerden farklılık vaat eden türden. bunu okuyanların önemli bir kısmı "ulan ne kaz kafalı insanmışsın" diyebilir. kendilerinden kaz kafalılığım için özür diliyorum. ama açıkçası ben böyle düşünüyorum.
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap