12 entry daha
  • meramını eli yüzü düzgün bir şekilde anlatmayı başarabilmiş, hatta çoğu öğesiyle "iyi" olarak sınıflandırabileceğimiz bir film.

    --- spoiler ---

    bi kere david ve leila'nın sansürsüz aşkı cam gibi parlak ve gerçek. bunca tehlikeli malzemeye (çıplaklık, en reelinden sevişme sahneleri, olay örgüsünün katmansızlığı, iç ses anlatımının lüzumsuz çokluğu gibi) rağmen alt sınıf, sıradan bir film olmaktan nasıl kurtulunur ve basitlikten nasıl ustaca sıyrılınır'ın da dersi niteliğinde.

    popülarite kurbanı "steril aşk" güzellemesi filmlere inat, "yavrum bu aşk meselesi öyle bir şey değil" diyerek alternatif duruşa çaktığı selam tadından yenmez. (burada david'i şu anlatacağım sahnedeki haliyle düşün: leila onca güzel şeyden sonra korkup kaçmış, eski "o bar senin bu bar benim" hayatına dönmüş. ancak david'i ilk gördüğü an ve sonrasında aralarında olanlarla birlikte geçtiği "gerçeğe dönüş" kapısından aynı leila olarak geri dönemeyeceğini anlamamış kadar da saf ve tecrübesiz.*** bu ahval içinde elinde kalan tek silahı olan arsızlığı ve yegane savunma mekanizması kibri ile kürkçü dükkanına dönüş yapıyor. peki dükkanda onu ne bekliyor? "erkek gururu" kırılmış, üzerinden zerre zerre can acısı saçılan bir adet david. kaybettiği "toprakları" geri almakla elbette yetinmeyecek, ancak leila'nın yeni "topraklarını" fethederek kendini leila'ya hatırlatacak ve inandıracak en ilkel ve güdüsel david.** al sana aşkın en acımasız şavaştan bile acımasız hali.)

    ayrıca aşkın sürreel, dağlar deldiren, denizler yardıran bir mucize olarak tanımlanmasının klişe hali karşısına; hiçbir zaman dış gerçeklikten soyutlanamayacak, uçucu halini koyarak zihin açması kutlanası. david'in babasıyla olan ilişkisi ve babasının ölümü sonrasında döndüğü çocukluğuyla leila'nın nasıl iletişime geçeceğini bilemez halde bocalaması ve nihayet david'in yatağın altına saklandığı sahneyle ikisinin de durumla yüzleşmesi anı kusursuz işlenmiş parçalar.

    --- spoiler ---

    biterken not: filmden sonra uyarlandığı kitabı* da okudum. kitabın "vulgar" yanı daha ağır basıyor maalesef. kısa kısa hikayeler oluşundan dolayı karaktere ısınamamaktan mı, yoksa hikayenin filmdeki gibi incelikli işlenmemiş olmasından mı bilmiyorum ama "filmi kitabından daha iyi olan hikaye istisnaları" listesine bir çentik daha atıldı.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap