3 entry daha
  • kelimenin esasi cefrdir; arapcadir, “sutten kesilmis kuzu, oglak; ici tasla orulmemis genis kuyu" anlamina gelir. terim olarak gecmis ve gelecekten haber verdigi iddia edilen ve ilmi bir esasa dayanmayan bir bilgi adidir.

    daha cok sia tarafindan, gelecege ait haberler ihtiva ettigi one surulur. bunlar ne dini, ne de ilmi gerceklere dayanmaz. zira, kur'an'a gore gayb bilgisi tanrilik vasiflarindandir. allah bazi peygamberlerini diledigi bilgilerden haberdar kilar. kur'an'a gore gayba ait haberlerin yegane kaynagi vahiydir. sia'nin, hz. peygamber'in kendisine gelen vahiylerin bir kismini yalniz hz. ali'ye bildirdigini iddia etmeleri, rasulullah'a inen vahiylerin tamamini butun ummete teblig ettigini ifade eden kur'an ayetileriyle celismektedir. (maide 67; hud 12; kehf: 27)

    velhasil-i, vahiylerin inmesi sona erip tamamlandigina gore, cefr ile gelecege iliskin kesin bilgiler ortaya koyma dusuncesi, iddiadan ote bir sey degildir diyebiliriz. buna ragmen bulmaca meraklilari icin esi bulunmaz bir vakit gecirme araci olduguna eminim.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap