94 entry daha
  • her iki konsolu da pek tutmayan ve eski nesilin ilk dönemlerini özleyen birisi olarak, bu iki konsolu kıyaslamak isterim;

    grafikler/oyunlarda görsellik:

    öncelikle xbox one'da ciddi bir köşelenme sorunu var. konsolun gücünden dolayı ps4'te her zaman görmediğiniz köşelenmeleri bu cihazda net bir şekilde görüyorsunuz. bunun sebebi anti aliasing eksikliği ve daha düşük çözünürlük... bildiğiniz gibi konsolların güçleri arasından fark olduğundan dolayı aynı oyunlar xbox'ta 900p, ps4'te ise 1080p çıkabiliyorlar. farkı görmeyenler elbette olabilir ama ben 1 metre uzaklıktan 42" tv ile xbox'ın bu konudaki zayıflığını "kolaylıkla" fark edebiliyorum. özetle, ps4 günümüz için donanım olarak zayıf bir cihazken, xbox one çok zayıf bir cihaz. bu artık bariz bir şey ve tartışılacak bir tarafı da yok.

    gamepad:

    2 yıllık kullanım sonunda dualshock 4'e alışmış olsam da tetik mekanizmasını hiç sevmiyorum. gamepad elde sağlam ve tok durmuyor. zaten r2 tetiğim de sürekli kırılıyor, değiştiriyorum. yine de ergonomiden yana bir sıkıntısı yok. xbox'ın gamepad'i ise titreşimli-kaliteli muhteşem tetikleri, ele oturması ve sağlamlığıyla öne geçiyor. yine de lb-rb tuşlarının sertliği , normal kulaklık bağlanamaması, şarjlı pil ihtiyacı, analogların ses çıkarması vs. gibi eksiklikleri var. bunlara rağmen xbox'ın gamepad'ini tercih ederim. zaten ms bu eksikliklerin bazılarını yeni seri gamepad'lerde düzeltti.

    konsola özel oyunlar:

    sony iyi-kötü-orta olarak sınıflandıracağımız pek çok exclusive oyun yapıyor/yaptırıyor. microsoft ise bu konuda çok daha cimri... forza-halo-gow üçgenine sıkışmaktan ötesine gitmiyor. forza ve halo sizin için çok şey ifade etmiyorsa sony bu konuda çok daha önde... ve konsola özel büyük-küçük oyunlara bütçe ayırmasıyla alkışı hak ediyor. ayrıca özel oyunlarında türkçe altyazı da oluyor. bu noktada bir alkış daha geldi.

    arabirim, işlevler:

    enteresan bir şekilde sony'nin basit arabirimi daha başarılı, hızlı, pratik ve kolay kullanılıyor. ayrıca konsol da daha yetenekli gibi, örneğin yayın gibi paylaşım özellikleri çok daha verimli çalışıyor... yarın xbox'a gelecek köklü update ile durum değişebilir ama yazılımsal anlamda koskoca ms'in sony'nin gerisine düşmesi gerçekten hiç hoş değil. ms en sağlam olması gereken yerde bile yan basıyor.

    online altyapı:

    xbox'ta aslan gibi skype var, ps4'te ise daha yeni yeni düzelmiş, zamanında bize çok küfrettirmiş 8 kişi sınırlı boktan bir grup konuşması var. diğer konularda ise ciddi bir farklılık göremiyorum. live yerinde sayarken, psn onu yakalamış gibi... ayrıca malum ülkemizde ps egemenliği olduğundan dolayı psn'de istemediğiniz kadar türkçe konuşabileceğiniz arkadaşınız olur, live'da ise bulabileceğiniz yerli adam sayısı sınırlıdır. bu arada indirme hızı konusunda en azından bende xbox daha iyi, 25 mbit bağlantımı tam kapasite kullanabiliyor. aslında oyunları yapımcıların server'larından indiriyoruz, fark olmaması lazım ama yine de böyle bir fark var.

    oyun fiyatları:

    öncelikle xbox'ta ea access var ki gayet güzel bir olay. buna ek olarak live biraz daha iyi oyunlar, en azından "oyun" denebilecek oyunlar verebiliyor. ayrıca xbox'ta kafanıza göre "aynı hesapla" farklı ülkelerin (hongkong, singapur, brezilya, rusya vs.) store'larından alışveriş edip, usa store'a göre bile %20-25 civarı hesaplı alışveriş edebiliyorsunuz. tek yapmanız gereken tarayıcınıza bedava bir vpn eklentisi kurmak. ps4'te ise hep kullandığınızdan farklı bir ülkeden alacaksanız yeni hesap açmanız lazım. xbox burada daha pratik, daha hesaplı.

    ikinci el oyun pazarı:

    gerek kutulu, gerekse dijital hesap satışlarda ps4'ün ülkemizde 10-15 kat daha aktif olduğunu söylememe gerek var mı? bana göre satın alma kararını doğrudan etkileyecek bir konudur bu... ps4'teki ikinci el alım-satımlarınız çok daha kolay ve hızlı olur. maalesef xbox tarafında ise çok fazla kullanıcı, alıcı-satıcı yok. yine de biraz vakit harcayan istediği oyunu ikinci el alır, istediğini satar elbette. bana göre xbox'ın en büyük handikapı budur. ayrıca ps4'ün sistemi dijital hesap alışverişine biraz daha uygun. xbox'taki gibi hesabın haklarından birinde senelik 3 kullanıcı sınırı yok.

    sonuç:

    macera aramıyorsanız ps4 alabilirsiniz.
230 entry daha
hesabın var mı? giriş yap