15 entry daha
  • overrated beşli.

    türk beşlerinin tabii ki teknik anlamda hiçbir eksiği yoktur problemimiz orada değil.

    türk beşleri çağdaş dönemin getirdiği anlayışla beste yapmışlardır, zaten kimse onlardan veya o dönemden ıslıkla çalınan beste beklemiyor (bkz: ıslıkla petrushka). problem burada da değil.

    türk beşlerinin problemi (ferit alnarı ayrı tutarak), türk müziğini anlamamaktır. evet efendim khachaturian gibi yerel ezgileri bestelerinde kullanmaya çalışmışlar ama yerleştirme olmuş, yama gibi. yapılamayacak bişey olmadığını da ferit alnar en güzel şekliyle göstermiştir zaten. alıp türküyü lönk diye yerleştirip altına da günümüz türkü bar basçısı kıvamında bişeyler yerleştirince çok sesli müzik olmuyor. o zaman grup çığ türk çoksesli müziğinin amiral gemisi olurdu.

    kullanılan "dörtlülerin, beşlilerin" anlamsızlığını tartışma konusu yapmak zaten haddimize değildir. ekol yoktu sıfırdan yetiştiler safsatasına ise söyleyecek bir şey bulamıyorum. ulvi cemal erkin'in de dediği gibi; müziğin alaturkası, alafrangası olmaz. yüzlerce yıllık türk müziği geleneğini çöpe atalım o zaman. türkiyedeki konservatuvarların bu kadar içler acısı halde olmalarının sebebi, ki buna türk müziği konservatuvarları da dahil, batı ve türk müziklerini tamamen farklı iki şeymiş gibi ele alıp birbirlerinden hakkıyla beslenememelidir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap