29 entry daha
  • beklentilerinize ve işlenen konularla alakadarlığınıza göre çok iyi veya vasat olarak değerlendirilebilecek bir film. şahsi görüşüm fevkalade olduğu yönünde.

    --- spoiler ---

    açacak olursak;
    oyuncular kesinlikle çok oturaklı. belki fbi ajanımızın bir kadın olması hayatın olağan akışına aykırı görülebilir. (cinsiyetçi değilim) ancak itiraf edelim söz konusu emily blunt'sa görmezden gelinebilir. ayrıca zenci "buddy" arkadaşımız klişeliğe en yakın karakter lakin seyir zevkini bozacak kadar değil.

    oyunculuklar bir aksiyon-gerilim filminden beklenmeyecek kadar iyi düzeyde. emily ablamız ağlarken kalkıp gözyaşlarını silesiniz geliyor. benicio del toro abimiz mimiksiz fakat kusursuz. josh brolin ağzına vurmalık bir gevşek rolünde, ancak abartı, yapay hiç bir tarafı yok. yeri gelmişken; o ultra ciddi operasyon öncesi yaptığı "password" espirisinde yarıldım.

    evet gelelim film "ne anlatıyor" ve "nasıl anlatıyor"a: senaryo aynı dünyada bulunmamız dışında pek bi alakamızın veya bilgimizin olmadığı amerika-may god bless- ve acımasız kartel arasındaki ilişki-çatışmayı anlatıyor. şahsen kartel bilgim breaking bad ne anlattıysa o; alayı o.ç. afedersin. film bu kapsam da çok çarpıcı veya farklı birşey anlatmıyor: kartel gerçekten acımasız; meksika kimin ne yaptığı belli olmayan, kimseye güvenemeyeceğiniz bir ülke; amerika, "greater good" adına bazı ihmal edilebilir yaramazlıklar yapabilir; kitabına göre yaşamak bir erdemdir fakat bunu yapabilmek bazen sizin gücünüzü aşabilir; intikam, yemek masasında alınır* vb. film bütün bu konuları gayet yerinde bir dozajda, akıcı ve doğal bir biçimde vermeyi bence başarıyor. kurgu ilk başlarda, aşina olmadığımız birimler devrede olduğundan biraz zorlayabiliyor. benicio'nun tam olarak kim olduğu konusu halen bulanık bende mesela. uzattım farkındayım.
    asıl konuya, filmin taktik-gerilim boyutuna gelirsek; lone survivordan bu yana, bu kadar güzel, özel operasyon sahneleri izlememiştim. sınırdışı operasyon işlendiğinden dolayı , filmlerde çok değinilmeyen delta force ekiplerine yer verilmesi baştan ilgi çekici.(bkz: delta force) delta tim liderinin "koskoca" fbi ajanlarını "mallık yapıp adamlarımı vurmayın" şeklinde azarlayışı birçok şeyi açıklar nitelikte. gerilimin had safhada olduğu konvoy sahnesi çok çok iyi kotarılmış. müzikler gerilim konusunda özellikle takdiri hakediyor.

    sonuca gelecek olursak; film beklendiği üzere kesinlikle entelektüel bir haz vadetmiyor. çok beklentisi olmayan, değinilen konulara nötr olan arkadaşlar için sıkılmadan izlenebilir düzeyde. ancak askerlik, özel operasyonlar, delta vb. elit birimlere ve özelde amerika-kartel olayına yönelik biraz olsun merakınız, okumuşluğunuz varsa ve lone survivor sizi kesmediyse bu film kesinlikle izlenmeli.
    --- spoiler ---
250 entry daha
hesabın var mı? giriş yap