• biraz uzun olabilir, baştan uyarayım.

    19 nisan 2014 tarihinde, 1,199tl ödeyerek vatan bilgisayar'dan bir adet nokia lumia 925 satın aldım. belirtmem gerekir ki; lumia 925 o an için lumia serisinin en pahalı ve en üst modeliydi. piyasada 1300tl civarına satılırken, bir kampanyaya denk gelip indirimli fiyata 1199tl'ye satın almıştım. o günkü dolar kuruyla yaklaşık 565 dolar ödemiştim.
    telefonumdan gayet memnun bir şekilde kullanıyordum ancak henüz bir yıl dolmadan, önce ekranımın sol üst köşesi açıldı, arkasından da telefonum bir anda kapandı ve bir daha açılmadı.

    yönlendirildiğim sakarya telekom (sts), telefonun hızlı bir şekilde onarım için teleservice maltepe şubesine sevkini, bir hafta içinde de kasa ve batarya hariç değişim + onarım yapılarak tarafıma ulaştırılmasını sağladı.

    sonrasında bir süre daha sağlıklı bir şekilde kullandıktan sonra, 16 kasım 2015'te telefon bir anda kilitlendi ve açılmadı.

    yine sts aracılığıyla telefonumu garanti kapsamında onarım için teleservice'e gönderdim. 18 kasım 2015 günü cihaz teleservice tarafından 323071489 iş emir numarası ile kayıt altına alındı. 23 kasım 2015'te tamire alınıp 24 kasım 2015 günü değişim gerektiği belirtilerek değişim cihazı bekleme sürecine girildi.

    sts ile yaptığım iletişim sonrasında, cihazımın uzun süre gelmeyebileceği bilgisi ile sts'den bir adet emanet telefon teslim aldım. sonuçta bu süreyi telefonsuz geçirmem mümkün değildi.

    aradan onlarca telefon görüşmesi geçti. artık sinirlerin gerildiği bu hafta başında teleservice'den görüştüğüm bir yetkili, microsoft'a bu konuda başvuru yapmam gerektiğini belirtti.

    yaptığım başvuru sonrasında bugün, nurel isimli temsilci tarafından gizli bir numaradan arandım. görüşmede, cihazımın fatura bedeline karşılık olarak bana bir adet lumia 640 xl önerildi.
    kendisine; piyasada bulunan en üst modelini aldığım bir telefon serisinin en alttan bir yukarıdaki modelini bana önererek ne anlatmaya çalıştığını sorduğumda, ellerinde hazır bir karşılık listesi olduğunu, bu liste doğrultusunda öneride bulunabileceklerini belirtti. sözü geçen 640 xl, piyasada 879tl karşılığında alınabilen, microsoft'un 5-6-7-8-9 diziliminde alttan ikinci segmentinde yer alan bir telefondur. bunu anlattığımda 'teknik özellik olarak sizin cihazınızdan bile iyi' gibi bir savunma ile karşılaştım.

    bunun üzerine; sanayi bakanlığı tarafından kendilerine verilmiş olan süreyi bile aştıklarını, süreyi aşmış olmalarına, yasal olarak zaten sıkıntı bulunmasına rağmen bana utanmadan baz modellerden bir telefonu önererek ne yapmaya çalıştıklarını sorduğumda, klasik call center açıklamaları ile geçiştirildim.

    sonuç olarak; nokia'nın microsoft tarafından satın alınması sonrasında, sanırım yaşanabilecek en saçma bahtsızlıklardan birini yaşıyorum. şu anda bir iphone sahibi olsaydım, bırakın 2 ayı, iki gün içinde cihazım değiştirilmiş olurdu. kimse bana ucuz olduğu için herhangi bir baz model önermezdi. samsung veya lg gibi bir üreticinin android modellerinin en pahalısını satın almış olsam, cihaza değişim gerektiğinde bana baz modelin bir üstü tavsiye edilmezdi.

    bu kadar enayi yerine konmayı, bu şekilde baştan savmaya tabi tutulmayı hak ettiğime inanmıyorum. ailemdeki bütün bireylerin lumia almasını sağlamışken ciddiye bile alınmamayı, 2 ayda bir telefonun onarım ya da değişim sürecinin tamamlanmamış olmasını kabul etmiyorum.

    türkiye'nin bu kadar boşlukta olmasını da kabul edemiyorum. herhangi bir firmanın, bakanlık tarafından yasal zeminde düzenlenmiş olan süreçleri kafasına göre esnetebilmesini, dünya devi niteliği taşıyan bir şirketin, üç kuruşluk basit hesaplar peşinde olmasını kabul edemiyorum.

    nokia'nın artık muhatap olmadığından hareketle: rezilsin microsoft.
    senden aldığım telefona da lanet olsun.

    ekler:
    servis sürecinin görseli - http://hizliresim.com/pp0gmd
    fatura - http://hizliresim.com/92qok8 (dolar kuru, vatanbilgisayarın tercihiyle 2,14 olarak görünüyor)
    dolar kuru - http://www.kurfiyatlari.com/…uncel--_2014-4-19.html

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1. güncelleme (13.01.2016 - 21:34):
    bu entry sonrası, gün içinde iki kez microsoft tarafından arandım. görüşmelerin sonucunu, nihai görüşme sonrasında buraya aktaracağım. şu an için herhangi bir neticeye ulaşmış değiliz.

    ============================================================

    2. güncelleme (14.01.2016 - 14:07)
    bu sabah, microsoft tarafından dün konuştuğum ilgili tarafından yeniden arandım. dünkü görüşmelerde yöneltmiş olduğum sorularımın (temin edebildiği) cevaplarını bana aktardı. her ne kadar tam anlamıyla yeterli bir cevap olduğuna çok ikna olmasam da, sürecin sonlandırılması için önermiş oldukları çözüme dönerek, bu çözümün benim için makul olduğunu belirttim. ilgisi için teşekkür ettim.

    bana önerilen nihai çözüme gelince:
    arızalanan telefonumun değişimi için, bir adet nokia lumia 930 önerilmişti dün. o sırada yaptığımız görüşmelerde, uzun süre arayıp piyasada bulamadığım lumia 930'u kabul edebileceğimi belirtmiştim. bugün, süreci sonuçlandırmak adına, karşı tarafın olabildiğince çözüm odaklanmasının verdiği olumlu hissiyat ile bu kabulümü yineledim.

    az önce, nokia teknik destek tarafında yetkili olan bir başka kişi tarafından arandım. telefon değişim sürecimin nasıl ilerleyeceğine dair bilgilendirildim. bir aksilik olmadığı takdirde, yarın (cuma) telefonumun nakledileceğini, başvuruyu yapmış olduğum sts üzerinden telefonumu teslim alıp ilgili evrakları doldurmam gerekeceği bilgisi iletildi. sürecin takip altında olduğu, özel bir durum veya sorunla karşılaşıldığı takdirde tarafıma haber verileceği iletildi.

    yani son durum itibarı ile; 55 günlük bekleyiş sona erdi. kısa süre sonra arızalı telefonum yerine tarafıma yeni bir cihaz verilmiş olacak.

    bu süreçte gerek mesajları, gerekse entryleri ile destek olan herkese teşekkür ediyorum. sürecin hızlanması konusunda yardımları olan iki sözlükçü arkadaşa ilaveten teşekkür ediyorum. microsoft tarafından ıtır hanım, nokia destek'ten ramazan bey'e de yaşanan mağduriyetin giderilmesi için yaptıkları için teşekkür ederim.

    cevaplanmasını isteyeceğinizi düşündüğüm bazı sorular var. onlara da cevap vereyim dedim:

    1. neden lumia 950 istemedin?
    evet, 930, 2014 haziran ayında piyasaya çıkmış bir telefon. 950 ise muhtemelen önümüzdeki ay içinde raflarda yerini alacak, çok farklı bir cihaz. evet, çirkeflik yapsam, karşımdaki insanların çaba gösterdiğini görmezden gelsem 950 için ısrarcı olabilir, hatta ortalığı birbirine katar ve 950 sahibi olurdum, ama neden bu yolu tercih edeyim ki? ortada rahatsız olduğum bir mağduriyet, daha önce de belirttiğim gibi 'nokia devri sonrası geçiş sürecine bağlı olarak yaşanan bir aksaklık' söz konusuydu ve ilgili kişiler, bu mağduriyetin giderilmesi için çaba gösterdiler. beni arayan ilk temsilcinin kısmen vurdumduymaz ve müşteriyle değil evsiz bir insanla konuşur bir tavır sergilemiş olması belki kabul edilemez ancak, sonrasında yaptığım tüm görüşmeler, yeterince ikna edicilik taşıyordu. bu noktada, 950 için ısrar etmek, çirkeflik olacaktı.

    2. neden ürün yerine para istemedin? gider düzgün bir telefon alırdın...
    istemedim, zira şu anda platform değişikliği yapmayı düşünmüyorum. bu platformda -en azından bir süre daha- devam etmeyi düşünüyorum. para iadesini kabul etsem de, aynı segmentte bir telefon almak için -eğer platform değiştirmeyeceksem- beklemek durumunda kalacaktım. atıyorum, lumia 950 için yine en az 1 ay beklemek zorundaydım.

    3. neden hemen bayrakları indiriyorsun?
    bunu bayrakları indirmek olarak nitelemeyin. bu süreç; karşımızda da firmaları temsil eden insanların olduğu bir süreç. karşınızdaki insanların niyetinin kötü olmadığını anladığınız anda, bayrakları yukarıda tutmanın anlamı kalmıyor. ayrıca benim istediğim, daha önce giderilmesini sağlayamadığım mağduriyetin giderilmesiydi. makul bir teklif geldiğinde daha fazlasını istemenin gerekli olmadığına kanaat getirdim. bu; daha önce bahsetmiş olduğum 'buna da şükür' yaklaşımından çok, 'evet, hak ettiğim buydu zaten' fikrine ulaşmış olmakla alakalı.

    4. lumia 640 xl yerine 2 yıllık bir 930 tercih edince gerçekten daha iyi bir çözüme kavuşmuş oldun mu?
    evet. lte desteği olmayan, benim için gereksizce büyük (640 xl 5.7 inç, 930 5 inç ekran) bir telefon yerine, videolarını surround sesle kaydedebilen, benim ihtiyaçlarıma daha uygun bir telefon seçmiş oldum (ayrıntısı çok)

    5. tüm bunları yazmadan bu iş çözülmez miydi?
    sanırım bunların olması gerekliydi. sanırım üçüncü kez söyleyeceğim üzere; nokia'nın devri sonrasında yaşanan geçiş problemlerinin kurbanlarından biri olarak, girişimlerimden olumlu bir sonuç alamadığım için ekşi sözlük üzerinde bu bilgiyi paylaşma yolunu tercih ettim. sırf bu geçiş süreci problemlerini düşünerek uzun süre müsamaha göstermiş olduğum için, 54. günde giriştiğim bu yöntemin, çok da haksız olduğunu düşünmüyorum. bu bağlamda; microsoft türkiye de dahil olmak üzere, teknoloji cihazlarının ithalat ve satışıyla ilgilenen şirketlerin öğrenmesi gereken çok şey olduğu düşüncesindeyim. sevindirici olan ise; microsoft ekibinin bunun farkında olup, kendilerinin de aynı şeyi söylüyor olması. görüştüğüm kişiler, gayet mahçup bir şekilde, yeni sürece alışmaya çalıştıklarını, uzun süre salt yazılım teknolojileri üzerinde işleyen bir sisteme cihaz satışının eklenmesi sonrasında herkesin şaşkınlık içinde kaldığını anlattılar. burada sorun; gerekli iş şablonlarını çıkarmadan bu işe kalkışan bir yapıdan kaynaklanıyor. çalışanlar, ellerinde yönlendirici içerik olmadan böylesi büyük ve ayrıntılı bir geçişi -tabiri caiz ise- hastalıksız gerçekleştiremezler. bu nedenle; taşın altına el sokarak öğrenmelerine sebep olmak, muhtemelen bu tarz başlıklar ve entrylere, sosyal medya çemkirmelerine ve benzeri tutumlara yol açacaktır. sanırım microsoft'un bu konuda kendine örnek alması gereken yabancı muadilleri bulunuyor. kaldı ki; bu işi türkiye'de oldukça başarılı yürüten benzer firmaların aldığı danışmanlık hizmetlerini de alabilirler. uzun lafın kısası; evet, sanırım bunların olması gerekliydi. her insanın, hayatları boyunca çarpıp yere yıkılmalarına sebep olacak bir duvarı olması gerekir. benzer bir şekilde; şirketler de bazen böyle duvarlara çarpmalı ve -gerekliyse- yere yıkılmalılar. diğer türlü ayağa kalkmayı öğrenemezler.

    sonuç olarak;
    ilgisizlikleri ve ihmalleri olduğunu düşündüğüm kişilere rağmen, ilgili ve özenli çalışanlar sayesinde bu süreç olumlu bir sonuçla noktalanıyor. ancak güncellemeler bitmeyecek. cihazı teslim alana dek güncelleme tasarrufunun tarafımda olduğunu belirtiyorum. süreç sonuçlanmadan mutluluk nidaları atmak benim tarzım olmadığından, şimdilik beklemede olduğumu belirteyim.

    sevgiler.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------

    3. güncelleme (14.01.2016 - 16:36)

    yav he, he! o tarihte lumia'nın en pahalı modeli 1020 idi evet. pahalı olmasına karşın, köşebaşındaki ekmekçide bile lumia 1020 satılıyordu ama tenezzül edip almadım. 1320 de en pahalıydı, hatta en, en, en pahalıydı. ama satın alırken denge tekerleği vermiyorlardı, ben de o kadar büyük cihazı idare edemeyeceğim için, önce küçükle başlamaya karar verdiğimden 925 aldım. alırdım ama acemi olduğum için büyük geldi.
    evet, en en en en en pahalısı 1020 idi. evet. en pahalı 1320 idi... 1520...

    parmak cenneti gösterirken, yalnızca ahmaklar parmağa bakarlar.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------

    4. güncelleme (19.01.2016 - 16:12)

    önceki konuşmalarımızda salı günü (yani bugün) yeni cihazın tarafıma ulaştırılması şeklinde bir noktaya ulaşıldığı için, teleservice cihaz takip sayfasında bir değişiklik olmamasına dayanarak nokia yasal destek hattından ramazan beye tekrar ulaştım. yaptığı kontroller sonrasında, teleservice tarafında cihaz temini için herhangi bir adım atılmamış olduğunu, şirketin bu hatasından dolayı sürecin yine çakılıp kaldığını ve bu noktada kendilerinin doğrudan müdahil olarak yeni bir cihazı vereceğim bir adrese kargolayacaklarını belirtti.
    ancak (bu ancaklar çok can sıkıcı), cihazı önce tedarik edeceklerini, en geç 3 işgünü içinde de kargoya vereceklerini belirtti. bu sürenin daha da uzun olabileceğini ama olabildiğince hızlandıracağını anlattı.

    bugün, telefonumu servise vermemi izleyen 65. gün. 65 gündür çözülemeyen sorun için minimum 2, maksimum 6 gün daha beklemek durumundayım.

    heyecanla bekliyorum.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    5. güncelleme. (08.02.2016)

    22 ocak tarihinde, buraya yazmaya gerek görmediğim bazı saçma ayrıntıların halledilmesi sonrasında, kargolanan telefona kavuştum. satış paketi olarak gönderilen yepyeni nokia lumia 930'un paketini ilk olarak ben açtım ve hemen o gün güncellemeleri, backup yükleme işini halledip kullanmaya başladım. telefon; beklediğim niteliklerdeydi ve kesinlikle memnundum. ne zamana kadar? kullanımın 4. gününe kadar.

    cuma günü teslim aldığım telefonun, pazartesi gecesi fark ettiğim bir sorunu vardı. ekranın sol üst köşesi, kasadan yukarı doğru yükselmeye başlamıştı. o bölgede yer alan yapıştırıcılar niteliğini yitirmiş gibiydi. işin kötüsü, ben bu sorunu ilk lumia'm olan lumia 925'de de yaşamıştım ve sonu hüsrandı. yükselme giderek artmış ve günün birinde telefon kapanıp bir daha açılmamıştı.

    bunun üzerine; nokia yasal destek hattı ile yeniden iletişime geçip sorunu anlattım. bu kadar çok şanssızlığı üstüste yaşamak için ye yaptım bilmiyorum ama telefon için yapılacak bir şey bekledim. değişim zaten yapamayacaklarını söylediler. telefonu gönderirsem incelemeye aldırıp, onarım gerekirse onarabileceklerini söylediler. henüz 5. gününde olan bir telefonun servise gitmesine ayrı delirdim, yeniden 70 küsür gün bekleme olasılığına ayrı. her neyse, telefonu kendim götürüp teslim edeceğimi, gün içinde inceleme yapılıp hemen çözüm üretilmesini istediğimi söyledim ancak kendi bünyelerinde teknik servis olmadığını, teleservice'e gönderileceğini, bir hafta 10 gün içinde sonuç almanın muhtemel olduğunu belirttiler. düşüneceğimi belirttim.

    ertesi gün yetkili kişi beni arayarak telefonu iade edebileceğimi, ücretin tarafıma iade edileceğini bildirdi. kendisine iki sorundan bahsettim:
    1. piyasada bunun yerine koyabileceğim üst segment bir telefonunuz yok.
    2. yerine gelecek telefonun ne zaman satışa çıkacağına dair bilgi yok.

    yani bana diyorlar ki: 'git iphone al'...

    uzatmayayım, bu görüşmeler oldu ve cuma günü bana evraklar yollandı, doldurup telefonu iade etme konusunda kararsızdım. bu esnada bir şekilde gazı aldım ve telefonu paketledim, evrakları iliştirip iade ettim.

    telefonun kargo paketi nokia yasal destek birimine ulaştı ve o gün tarafıma ücret iadesi yapıldı.

    79. günde artık süreç tamamen sonlanmış bulunuyor.
    şu anda; dandik bir telefonla bir süre idare edecek şekilde lumia 950'yi bekliyorum. arkadaşlarım bana aptal diyorlar. windows phone'dan memnun olduğum için aptal gibi lumia 950'yi bekliyorum.

    parası neyse verip iphone almayı ben de biliyorum, ama bekliyorum.

    soru: lumia 950 alıp birinci haftasında ekranının sol üst köşesi kalkarsa ne yaparsın?
    cevap: götürür bir yere koyarım. nereye koyacağımı az çok tahmin etmişsinizdir.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap