30 entry daha
  • bir tasarruf sistemi olduğu rivayet edilen ama bu tasarrufun kimin tarafından yapıldığı belli olmayan sistem. bu sisteme geçecekler için başıma gelenleri kısaca özetlemek istiyorum...

    öncelikle eylül ayında yeni bir siteye taşındım. site daha yeni yapılmış 120 daireli bir site ama toplamda oturulan daire sayısı 35-40.

    simdi site yeni olduğu için merkezi sistem de ilk kez kullanılıyor. eylül ayında havaların bir ara çok soğuk olduğu bir hafta 4 5 gün tüm petekler açık kaldı ve o ay fatura 60-70 civarı geldi. bunun içinde ortak kullanım dahil değil. ortak kullanım yüzde otuz olarak aidata yansıyor.

    hesap şu şekilde yapılıyor. binaya gelen genel bir igdas faturası var. bu faturanın yüzde otuzu aidattan alınıyor. geri kalan yüzde yetmiş de dairelerin kullanımları oranında paylaştiriliyor.

    siteye yapılan kazan 120 dairelik alındığı için bu kazanı yarı kapasite çalıştırmak mümkün değil ve soğuk kış günlerinde 24 saat çalıştığında deli gibi gaz tüketimi oluyor.

    evet şimdi bana 4 aydır gelen faturalar şu şekilde:
    eylül ekim - 67
    ekim kasım - 327
    kasım aralık - 400
    aralık ocak - (tahmini 700)

    bu faturanın bu kadar yüksek gelmesi sebepleri benim algilayabildigim kadari ile su sekilde :

    1. oturduğumuz dairenin 3 cephesinin dışarıya bakmasi
    2. üstte altta ve yanda oturan hiçbir komşunun olmaması
    3. sitede merkezi sistem vanasini hiç açmayan dairelerin olması (bu bir suç mudur hala net bilgim yok adam vanayi açmıyor 20 tl fatura geliyor buna)
    4. yukarıda kazan tipinden kaynaklanabilecegini yazanlar mevcut o da bir ihtimal
    5. sitede oturulan daire sayısının çok az olması sebebiyle toplam tüketim miktarının 120 yerine 35 e bölünmesi
    6. tüketim azalınca birim fiyatın artması (işte beynimin yandığı nokta burası).

    diyeceğim o ki bu sisteme geçmeden önce veya bu sisteme yeni geçmiş bu tarz sitelerde ev bakarken bu yönünü de mutlaka göz önünde bulundurun. 3 ayda 1 kira parasını ısınmaya verebilir ve benim gibi doğalgaz faturası ödemek için kredi mi çeksem gece e5te ek mesaiye mi çıksam şeklinde düşünürken kendinizi bulabilirsiniz.
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap