45 entry daha
  • başyapıt olabilecekken yazık edilmiş film. 10 puanlık olan tek şey jacob tremblay'in oyunculuğuydu.

    --- spoiler ---

    filmin ilk 1 saati çok başarılı. daracık bir odada, insana klostrofobik duygular yaşatmasına rağmen inanılmaz sürüklüyor. brie larson 7 yıldır tutsak edilen bir kadının psikolojisini çok çok iyi yansıtmış. artık kaçmayı bile denememesi, onu tutsak eden adamın bütün kurallarına itaat etmesi, her gece tecavüze uğradığı halde bu konuda hissizleşmesi, zaman zaman oğlunu dahi gözü görmeyecek "gone day"ler yaşaması, oğluyla oyun oynadığı sahnelerde bile içindeki burukluğun, ruhundaki sönmüşlüğün hissedilmesi.. tek delirdiği sahne adamın oğluna dokunacağını zannettiği sahneydi ki bu müthiş anlamlı ve başarılı olmuş. zaten kaçma planı yapmaya da bu olaydan sonra karar verdi. küçük jack'e hiç değinmiyorum. hem karakter olarak iyi kurgulanmıştı hem de en başta belirttiğim gibi oyuncu çok başarılıydı.

    tam "işte bu ya, bu film en iyi film oscarını kesin alacak" diyordum ki filmin son 50 dksına girdik. kaçıştan sonraki kısmı gerçekten çok özensiz buldum. tamam, film çocuğun bakış açısından anlatılıyor ama annenin başından geçenleri net bir şekilde anlattığı, ağlayıp bağırıp birilerine sarılıp rahatladığı bir sahneyi çok bekledim. o "cehennemden kurtuluş" hissini yaşatıp içimizi soğutamadı film. sonra psikiyatristle daha yoğun sahneler olabilirdi mesela, hem anne hem çocuk için. kızlarını kaybeden anne ve babanın yaşadıklarına değinilebilirdi. ikinci yarının genel havasına göre final beklediğim kadar kötü değildi, yine bir şekilde bağlanmıştı.

    ama bana kalırsa, ikinci kısım diye bir şey hiç olmamalıydı. film boyunca oda'daki psikolojilerini, kaçış planlarını, hatta belki kadının zihninde flashbacklerle geçmişi -kulübeye nasıl kapatıldığı, kaçmaya çalıştığı anlar, jacki doğurduğu gün vb- izleyebilirdik. en sonunda oda'dan kurtulmalarıyla final gerçekleşirdi. hatta jack ve annesinin polis arabasında sarıldıkları sahneden müthiş bir final olurdu, hönküre hönküre ağlardık. işte o zaman gerçekten oscarlık bir film izlemiş olurduk.
    --- spoiler ---
350 entry daha
hesabın var mı? giriş yap