15 entry daha
  • yönetmeni pen-ek ratanaruang olan, 2003 yılında çekilmiş, ingilizce'ye last life in the universe olarak çevrilen harika film.

    zıtların uyumu ve tüm filmin bu ironi üzerine kurulu olması.

    --- önemsiz spoiler ---
    kenji ile noi adlı iki karakteri birleştiren bir ölüm ve ayrılmalarına sebep olan başka ölümler. ancak sürekli intihar etmeye çalışan kenji'nin bir türlü ölümle buluşamaması.

    kenji'nin takıntılı derecede düzenli, titiz, temiz olması ama noi'nin evinin destansı bir pislik ve düzensizlikle abidesi olması.

    kenji'nin japonya'dan tayland'a gelmesi, noi'nin tayland'ı terk edip şansını japonya'da denemek istemesi.

    kenji'nin japonca konuşması, tayland'da yaşıyor olmasına rağmen tayca öğrenmeye hevesi olmaması, noi'nin japonya'ya gideceği için japonca öğrenmek için yanıp tutuşması.

    kenji'nin suskunluğu, noi'nin konuşkanlığı. kenji'nin içe dönüklüğü ve ölümü tercih etmesi, noi'nin dışa dönüklüğü ile yaşama tutunması. "konuşacak kimsem yoksa yaşamanın anlamı ne?" diyen kenji'nin hayatına noi'nin girmesi.

    ve karakterlerin giderek yakınlaşıp ortalarda bir yerlerde buluşmaları.
    --- önemsiz spoiler ---

    filmdeki görüntüler muhteşem, neden? çünkü sinematografi wong kar-wai filmlerinden tanıdığımız christopher doyle'a ait. kitapların uçuşması, evin toparlanması, canlanan akvaryum balıkları, duvarlarda beliren kertenkeleler... her sahnenin estetikliği, dikkatle sunulan hüzün ve dingin müzikleriyle muhteşem bir film.

    filmin orjinal adında geçen (ruang rak noi nid mahasan) noi ve nid kelimeleri, filmdeki kardeşlerin adları. aslında "love story of noi and nid" anlamına da gelebilen filmin orjinal adını tam çevirirsek, "a small/little love story that is a lot" anlamı çıkıyor. tüm filmin içine sinen zıtlık ve uyumun en güzel yansıması sanırım bu kelime oyunu.
    kütüphanede görünen ichi the killer filmi, tadanobu asano'nun oynadığı bir diğer film.
    filmde görülen "the last lizard" kitabının yazarı, harakiri yaparak intihar eden yukio mishima.

    --- önemli spoiler ---
    kenji'nin neden intihar etmeye çalıştığı aslında açık bence. "konuşacak kimsem yoksa yaşamanın anlamı ne?" diye soruyor kenji, ne kadar içine kapanık olsa da, kütüphanede nid'i gözlüyor. onun da herkes kadar bir umuda, sevgiye ihtiyacı var belli ki. ve kenji mutlaka japonya'dan kaçmış bir yakuza. sırtında dehşet bir dövme var. noi'ye vurmakta olan sevgilisini tek yumrukta yere serebiliyor. abisinin vurulduğunu gördüğünde soğukkanlılıkla arkadaşını öldürebiliyor, cesetleri saklıyor. normal bir insanın böyle tepki vermesi olası bile değil. kenji muhtemelen, o yaşına kadar çok fazla ölüm gördü ve ölüm sundu insanlara. o yüzden artık intihar etmek ve buna bir son vermek istiyor. ama kenji ölemiyor, hatalarının bedelini ödemek zorunda kalıyor. son sahne ile kesinlikle, film boyunca anlatılmayan detayların cevabı verilmiş oluyor.
    --- önemli spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap