1 entry daha
  • üstat bauman'ın, bugünün insanının aşka ve ilişkilere bakışını anlattığı ve birliktelik biçimlerinin değişmesinden bahsettiği kitabı. günümüz insanın çıkmazlarından bahsediyor. şu satırlarda kendisini bulmayan çok azdır.

    "bu eserin başkahramanı insan ilişkisi. başkişiler erkekler ve kadınlar, çağdaşlarımız, beyinlerinden ve kolayca kullanılıp atılabilir duygularından başka bir şeye güvenmekten umutlarını kesmiş, ihtiyaç durumunda güvenebileceği yardımsever bir el kadar birlikteliğin güvenliğine de özlem duyan, “ilişkiler kurma”ya can atanlar... yine de, “ilişkide olma” durumu, “sonsuza dek” şöyle dursun, “sürekli” ilişkide olma durumu onları tereddüde düşürüyor. bunun onlara yükümlülük dayatmasından ve baskı uygulamasından çekiniyorlar, böyle bir şeye ne dayanabiliyorlar ne de hazır hissediyorlar kendilerini. dahası, -evet, iyi bildiniz!- ilişki kurmak için ih-tiyaç duydukları özgürlüğü ciddi biçimde sınırlandırabileceğini düşünüyorlar...

    günümüzün “danışma patlaması”nın ana etkenlerinden birini “ilişkiler”in oluşturmasına şaşmamalı. kişilerin görevleri tek başlarına altından kalkamayacakları kadar karmaşık, yoğun ve güçtür. miller ve dollard'ın farelerinin hareketlilik hali genellikle bir eylem felcine yol açıyordu. hoşlanma ile tiksinme arasında, umut ile kaygı arasında tercih yapmayı becerememek, harekete geçme beceriksizliği halinde ortaya çıkıyordu. farelerin tersine, benzer durumlarda insanlar uzman danışmanlara başvurabilir ve ücret karşılığı onlardan hizmet talep edebilirler. öğrenmeyi umdukları şey, daireden nasıl kare yapılacağıdır: ne yardan ne serden vazgeçmek isterler, ilişkilerin zevkli kısmını alıp acıyı ve tatsızlıkları uzak tutmak; ilişkilerden güç alırken güç yitirmemek, boğulmadan tatmin bulmak isterler..."
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap