16 entry daha
  • tarih boyunca üretim yapılarını süreçlerini köklü bir biçimde değiştiren dört büyük devrimin sonuncusu.

    sırasıyla bu devrimler ve dönüştürücü etkenleri şu şekilde sıralanabilir:

    1. sanayi devrimi: su ve buhar gücünün daha verimli kullanılmasını sağlayan mekanik tezgâhların / mekanik üretim tesislerinin devreye girişi ile 18. yüzyıl sonunda gerçekleşti.

    2. sanayi devrimi: işbölümüne dayalı, elektrik enerjili kitlesel üretimin devreye girişi ile 20. yüzyıl başında gerçekleşti. elektriğin seri üretimde kullanılmaya başlaması ve üretim hattının geliştirilmesi etkili oldu.

    3. sanayi devrimi: imalatın otomasyonunu ileri safhalara taşımayı başaran elektronik ve bilgi teknolojilerinin devreye girişi ile 1970lerde yaşanmaya başladı. üretimde mekanik ve elektronik teknolojilerin yerini dijital teknolojiye bırakmasına sebep olan programlanabilir makinelerin kullanılmaya başlamasıyla oldu.

    4. sanayi devrimi: siber-fiziksel sistemlere dayalı üretimin devreye girişi ile yeni bir dönüşüm süreci halihazırda yaşanmakta. birbirlerine bağlı süreçlerin iletişim halinde olduğu, internet üzerinden birbirine bağlı eşyaların veri toplayıp üretim sürecini tamamen değiştirdiği, makinelerin insanlarla etkileşimini öne çıktığı bir dönüşüm süreci.

    konuyla ilgili wef kurucusu klaus schwab'ın kitabını (the fourth industrial revolution) okumak faydalı olabilir dönüşüm sürecini daha iyi kavramak adına.
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap