1 entry daha
  • zarif iyon sütunları, bazı eleştirmenlerce kadınımsı olarak tanımlanmıştır. bu durum, romantik devrin eleştirmenlerinin değişik düzenlere, insanlara özgü bazı özellikler yakıştırmaya girişmesiyle ortaya çıkmıştır. dor düzeni erkeksi olarak değerlendirilirken, hemen hemen onunla aynı dönemde gelişmeye başlayan iyon düzeni daha zarif fakat daha az kullanışlı olduğu için, kadınımsı yaratılışlı olarak kabul edildi. aslında bu iki düzen arasındaki ayrılık, sütunların ve özellikle de sütun başlıklarının ele alınışında kendini gösterir.

    iyon düzeninde sütun başlıklarında kıvrık kısımlar (volüt) bulunurdu. görünüş olarak iki ucu içeriye birbirine doğru kıvrılmış ortası düz bir kağıt tomarını (ya da koç başını) andırırdı. ayrıca her başlık çok zarif süslenmiş bir halka ya da bilezik ile desteklenirdi. ve sütunlar birer kaideye otururdu.

    tipik bir iyon frizi, metop ve üçüzyivlerle kısmen bezenmiş olan bir dor frizinin aksine, tamamen süslenmiş olurdu. iyon düzeninde friz yapıyı tamamen sarar ve baştaban da herbiri aşağıdakinden daha çıkıntılı, 3 yatay şeride bölünürdü. dor düzeninde ise baştaban tek bir taş bloktan yapılan düz bir parçaydı.

    iyon düzeninde, dor düzenindekinden daha derin olan yivler eliptik değil yuvarlak şekillidir. daha da önemlisi bu yivler dor sütunlarındaki gibi bıçak sırtı inceliğinde çizgilerle değil dar ve düz silmelerle birbirinden ayrılırdı. iyon sütunlarında entasis denilen belirgin şişkinlik daha güç farkedilirdi.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap