9 entry daha
  • "ınfant mortality has risen from 22.9 per 1000 in 1971 to 26 per 1000 in 1985, highest in europe except for yugoslavia, and romania, and may in fact be higher, since the official soviet definition of late fetal and infant mortality is less inclusive than that used by the world health organization, and vital statistics reporting is incomplete.

    cardiovascular disease and alcoholism are epidemic-deaths from cardiovascular diseases have increased by 50 percent since the early 1960s, accounting for half of all soviet deaths in 1980, although the rate of increase has recently slackened. alcohol is associated with one-fifth of all premature deaths, over one-sixth of the average soviet household budget goes for hard liquor, and one-fourth of the families in the slavic republics (russia, the ukraine, and byelorussia) spend more than one-third of their income on alcohol. as a result, `male life expectancy declined from 67 years in 1964` to 63 years in the early 1980s, and average life expectancy now ranks thirty-second in the world." soviet healthcare and perestroika

    demek ki sovyetler sağlığının çöküşü reformlar yüzünden değilmiş, sağlıkta bir dönem yükselme olsa da sonrasında tekrar eski hale -ya da betere dönmüş- daha reformlar başlamadan. hatta bakarsak sscb'de life expectancy reformlardan ve sscb'nin dağılmasından sonra yükselmiş:
    sovyet rusya
    abd

    ben sürekli "sayıyı artırmakla kaliteyi artırmak aynı şey değil" demiyor muyum? nasıl ki her ile üniversite açarak, her öğrenciye tablet vererek eğitim kalitesini artırmış olmuyorsunuz, sistemin geneli düzgün işlemedikten sonra kişi başına bir hastane düşse de fark etmez.

    eğitimde de aynı şey geçerli. eğitimin propaganda amacına girmiyorum dahi (bu tüm ülkelerde geçerli, sadece sovyet rusya için söylemiyorum.)

    fiyat mekanizması meselesini geçtim artık. gerçekten anlaşılmıyor sanırım dediğim şey. strumilin yeni fiyatları üretmek için zaten var olan fiyatları kullanıyor denklemde. ve verilen diğer denklemlerin hepsinde fiyatların kullanılması gerekiyor. dobb ismini bir yerden hatırlar gibi olmuştum, baktım, hayek collectivist economic planning'inin bir bölümünü ona ayırmış zaten. (shf. 214-217) ve dobb'un fikirleri gerçekten korkunç. "neden bireylerin tercihlerine saygı duyulması gerektiğini" soruyor adam yahu. "her şey devlet için, devletten başka güç yoktur." fikrinin ekonomik yansıması şu makale. sweezey de istatistikle fiyatı bir tutuyor. bravo. gerçekten çok güzel örneklermiş.

    sanki sovyetler birliğinin herhangi bir ekonomik başarısı varmış gibi "işte mises'i bitirdik ekonomik hesaplama sovyetlerde böyle oluyor" demek de manipule etmek. tabii ki coğrafi olarak maden çıkarmaya daha uygun, daha büyük bir bölge sovyet rusya. ee? sen bana kişi başına düşen milli gelirden bahsetsene. khanin de zaten sovyetler birliği'nin iktisatçılarından. ben de zaten bunun söyleneceğini bildiğim için "b" kısmında resmi verilerle anlattım.

    bu arada stalin dönemi hakkındaki her şeyin iftira ve yalan olduğunu söylemiş miydik? kolektivizasyon ve sonuçları filan da yalan dolan hep. sadece sscb'nin sadık takipçilerinin yazdığı şeyler doğrudur. bu böyledir hep. sscb'yi kötü gösteren hiçbir şey doğru değildir. sovyetler birliği zulmünü gösteren ne kadar makale varsa hepsi yalan. bunun peer-reviewed dergide yayınlanmış olması filan fark etmez, nasıl olsa onlar da burcuva komprodor şeysi. tüm tarih yalan, bi' benim söylediğim gerçek.

    bak bunu diğer tartışmalarımda da kullanacağım, güzel oluyormuş.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap