8 entry daha
  • istiklal harbi gazisi ve eski cumhurbaşkanı ismet inönü, yakasında taşıdığı madalya ile yeşilköy havaalanından istanbul'a gireceği yerde parayla tutulmuş serserilerin kışkırttığı kalabalıkla karşılaşır, yer topkapı surları.

    kısa süre önce bir demokrat parti mitinginde hiçbir sebebi yokken adnan menderes tarafından inönü'nün geleceği vakit ve güzergah öfkeli kalabalığa çıtlanmıştı. bunun sebebi linç günü anlaşılacaktı.

    paşanın aracını koruyan bir avuç koruma dağıldı. mahşeri kalabalık tekbir atıyor, uğruna can verecekleri dinin öldürmeme emrine karşın hedefledikleri ihtiyarı öldürmek için birbirini eziyordu. birden bire alanda tuğla kamyonu peydah oldu. tuğla kamyonu paşanın aracına doğru yanaşıyor, yanaştıkça kalabalık daha azgınlaşıyor ve araca tekmeler atılıyor camları kırılıyordu.

    kamyon geldi, aracın dibine girdi ve damperini kaldırarak tuğlaları indirdi...

    yerlere düşen tuğlalar mahşeri kalabalığa adeta silah vazifesi görecekti. yüzlerce tuğla paşanın aracına yağmur gibi iniyordu, paşa son çare kendini dışarı attı. artık ölümle yüz yüzeydi. 45 yıl önce kurtarmak için yemen çölünden kudüs'e yürüdüğü halk, uğruna yıllarca harp meydanında cenk ettiği halk, şimdi üç beş vatan haininin kışkırtmasıyla onu öldürmeye gayret ediyordu.

    paşanın başı kanamaya başladı. "inönü öldü" söylentileri dolaşmaya başladı ki bölgeden tesadüfen geçen askeri birlik olayı gördü. başında bir yüzbaşı vardı, kuvveti az ama cesaret dolu bir yüreği vardı. "inönü öldü" bağrışını duyar duymaz bir avuç kuvvetiyle kalabalığa daldı.

    azgın, cahil ve kandırılmış kalabalığın içine girip inönü'ye yanaşmayı başardı. beraberindeki az sayıdaki asker kalabalık tarafından engellenmişti. yüzbaşı kararlıydı. aniden silahını çekti ve bağırdı; "davranmayın!". az önce aslan kesilen, eski cumhurbaşkanına ve istiklal harbi gazisine taşlar fırlatan saldırganlar sustu; karşılarında yalnız ama cesur bir adam vardı çünkü. yüzbaşı paşayı yanına aldı, silahını o itlere doğrultarak emin adımlarla jipine yanaştı.

    paşa kurtulmuştu. ama bu ihaneti gerçekleştirenler çok değil 1 yıl sonra ipi boylayacaktı.*
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap