2 entry daha
  • sözlük'te cevap verilmesi gereken önemli sorulardan bir tanesidir. şimdi bunu "ama adam ne hakkında başlık açmış bunun sol pencerede görülmesi lazım, fikir ifade özgürlüğü" diye geçiştiremezsiniz, çünkü ben zaten adamın (kadının) yazdıklarını görmemek için engellemişim. bu engel niye sadece entry ile sınırlı kalsın ki? mesela adam/kadın habire spoiler entry giriyor, belki de troll. onun entry'lerini görmemek için enellediğim hâlde, neden başlığını görmek zorunda kalayım ki? gıcıklık yapıp spoiler'ı başlıkta da verebilir, ben o başlığa bastıktan sonra onun entry'sini görmüşüm görmemişim ne fark eder ki? sırf o yazarın başlığını görmemek için sözlüğe girmemem lazım, başka alternatifi var mı? girersen, onu engellemiş bile olsan, başlık kabak gibi gözüküyor çünkü.

    ya da diyelim siyasi açıdan bana aykırı şeyler yazan bir yazar. görmemek için engellemişim, neden başlığı sol pencerede çıksın ki? bu direkt olarak, "siz adamı/kadını engellemişsiniz, ama onun açtığı başlıkta neler dönüyor gelip bakın kimler ne laf sokmuş." demek gibi bir şey. kaldı ki engellenen kişinin entry'si de gözükmüyor, sadece sokulan laflar gözüküyor. yani biraz yarım engel gibi bir şey.

    sol pencerede engellenen yazarın başlığını görmek demek, "siz adamın/kadının yazdıklarını beğenmiyorsunuz, ama biz onun açtığı başlığı size göstererek sinirinizi bozup en azından bakmanızı sağlamaya çalışıyoruz." demekle eş değer. kaldı ki bu sansür de değil - o yazarı engelleyenler göremeyecek, bu kadar basit. troll'lerin başlıklarını fena biçimde etkileyecek bir uygulama bu. ak troll diyelim; açtığı başlığı, yazdığı entry'yi gören 100 kişi engellese, bir daha onun ne başlığını ne entry'sini görecek. yani ben adamı/kadını zaten yazdığını görmemek için engellemişim, başlığını sol pencerede görmek bana ne açıdan kutsal bilgi sağlayacak? en fazla, "bu sevmediğin başlıkta bir şeyler dönüyor." diye bana haber veriyor, o kadar. istemiyorum yani, yazdığı entry'yi de, açtığı başlığı da görmek istemiyorum. troll'ü/aktroll'ü engelleyen 1000 kişi olsa, onun başlıklarını da görmedikleri için laf sokmak adına bile girip bir şey yazmayacaklar. diğer görenler de rahatsız olup engellemeye devam edecek, sonraki ay 2000 kişi, sonra 3000, 4000 diyerek gidecek ve troll'ün başlığına daha az entry giriliyor olacak, çünkü engelleyen kişi başlığı da göremiyor ki. istenen de bu zaten.

    sözlük yönetimi sırf bunu yapmadığı için troll başlıkları altında (bkz: don't feed the troll) entry'leri verilip duruyor sürekli; ancak o başlığa o an 5000 kişi bakıyor olsa (diyelim ki), 5000'in içinden yüksek bir çoğunluk illâ gelip entry girecektir. sözlük yönetimi engelle'yi başlığa da uygulamıyorsa, "o 5000 kişi de gelip tek tek entry yazsın, insanlar kendini zaten tutamıyor, bizim de hitimiz artar," diye düşünüyor demektir. hani ssg zamanında demişti ya, "troll başlıkları hit sayısını artırmıyor," diye, bu tam aksi. reklamın iyisi kötüsü olmaz; vasat, berbat bir başlık bile açık olduğu ve görülebilir olduğu için ilgi çeker, insanlar da gelip bir şeyler yazar. yazarın sansürlenmesi değil bu; istemeyenin o yazarın ne entry'sini, ne başlığını görmemesi durumu. sözlük yönetimi, "eyvallah, madem yazarı hiç görmek istemiyorsunuz, o zaman yazdığı yazmadığı her şeyi tamamen görünmez kılıyoruz," diyebilecek kadar, tıka/hite müptela olmayacak kadar delikanlı mı bakalım? (bkz: sık bakalım sık bakalım) (bkz: biber gazı sık bakalım) (bkz: kaskını çıkar jopunu bırak delikanlı kim bakalım)
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap