22 entry daha
  • bizde bir osmanlı geçmişi olduğu için bütün dünyadaki müslümanları bizim temsil ettiğimizi sanıyoruz. sanıyoruz ki herkes bizi tanıyor, lider biziz, hatta hepsi bizim onları yönetmemizi istiyor falan. oysa hepsinin milli kimlikleri, kendi gündemleri var. osmanlı devrini de kendi uzun tarihlerinde geçici yaşadıkları bir işgal gibi görüyorlar. bunu hala anlamadık. anlamadığımız için dünyadaki bütün müslümanlarla doğal bir bağlantımız olduğunu sanıyoruz. muhammed ali olayı da bunlardan biri.

    adam ortadoğulu değil. adam müslümanlığını sana borçlu da değil. senle hiç bir ilgisi yok. cassius clay diye bir amerikalı aslında, öyle doğmuş, sonra tamamen seçerek orada müslüman olmuş, adını değiştirmiş, ama bir amerikalı, islam dünyasında olup bitenlerden çok daha fazla vietnam savaşıyla ilgili duruşu hatırlanan, bir sürü amerikan başkanının defalarca beyaz saray'da ağırladığı amerikalı bir vatandaş. amerika'nın sevdiği, türkiye'de ya da islam dünyasında hiç de yaygın olmayan, gayet de tartışılan bir sporu yapıyor. bunun türkiyeyle bir ilgisi yok. amerika için de "bir vatandaşımız sonradan islam'ı seçmiş" durumu.

    yani mesela robert de niro öldüğünde italya başbakanı cenazeye katılıp prim yapmaya çalışacak mıdır? hayır yani. çünkü robert de niro da italyan asıllı, ama yani bu başka bir şey, adamı vareden şey amerika, rolleri dışında da bir ilgisi yok italyayla.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap