4 entry daha
  • başlangıç olarak: 2004'ün en iyi filmi.
    ------

    zannedersem, film tanıtım ve özetlerinde, filmin sosyalist devrimi konu aldığı söylenmektedir ki, gene yanılmıyorsam, film şili'deki iç savaş sonucu allendenin !kendini öldürmesi! sonucu faşist rejimin iktidara gelmesiyle sonuçlanmaktadır. yani sosyalist devrim değil, askeri darbedir filmde konu edilen.

    filmin en güçlü yönlerinden biri, çocukların bakış açılarını kullanarak birçok klişe ve olanaksız gibi görünen olguyu gerçekçi bir temaya sokması. film genelde hoş olmakla birlikte, romantik idealist tavrı da ön plana çıkmakta, filmde birçok olay gerçekçilikten ziyade duygusallığı vurgulamak için, tesadüfi ya da abartılı bir şekilde gösterilmekte. çocukların -hatta 3. ana karakter olan kız çocuğun- başına gelenler, gonzalo'nun bir anda machuca'yla yakınlaşması ve iki "tarafın" da birbirine oldukça toleranslı yaklaşması açıkçası, -belki de biraz paranoyak ve kötümser bir yaklaşım sonucu- olası görünmeyen şeyler.

    fakat bütün bunların küçük çocujkların başlarına geliyor olması, çocukların ideolojik kaygıdan ziyade, kendilerine oyun arkadaşları arıyor ve dolayısıyla ideolojik "taraflar" ve kaygılar arasında gidip geliyor olmaları, ve bu sayede yönetmenin sıkmadan iki tarafı da gösterebilmesi, birçok klişe ve gerçeküstü gibi görünen şeyi gerçekçi ve samimi kılıyor. benzer bir şekilde yönetmen, bazı ufak numaralarla, rahatsız etmeden eleştirmiş ve yansıtmak istediğini yansıtmış. vermek istediğini verirken belli başlı özeleştirileri de ihmal etmemiş (örneğin, pederin kavga eden çocukları azarlarken machuca'ya da "kavga ettiğinde eline ne geçecek, saygı mı kazancaksın" sözleriyle çok da önemli ve gerçekçi olmasa da ufak bir ayar vermesi).

    city of god da kanımca genç fotoğrafçının gözünden olayları yansıtarak başarılı bir boyut yakalamıştı. benzer bir şekilde machuca da seyirciyi kendi yanına çekmeyi başaran ve tahminimce benim gibi birçoklarının biraz rahatsızlık ve film sonrası epey düşünmesine, her gün rafa kaldırmaya kendimizi zorladığımız iç çatışmalarımıza geri dönmemize neden oldu!
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap