• radarımıza bizim için hem gayetle somut hem de bir o kadar da soyut kalan zaman adlı mefhumu aldığımızda karşılaştığımız şeyler çoğu zaman şaşırtıcı olabiliyor. insan zihninde ilaç etkisi göstermesini pesimist tondan ele alırsak temelinde, insanların, yaşadıkları olayları ‘görece’ çabuk unutması ve bir olaya olan ‘havada’ saygılarını yitirdiklerinde ivedilikle başka noktalara yönelmeleri yer alıyor çıkarımını yapabiliriz.

    ayrıca tesiri altında kalınan olayların çabuk geçmesi için sineye çekip gerisini zamana bırakmak gerçekleştirilecek yanlış eylemlerden bir tanesidir. eğer yas tutulması, ağıt yakılması gerekiyorsa bu yapılmalıdır. sevinç yahut eza, rahatlık veyahut cefa aslında içsel kapsamda iki ana kaynağın birbirine aktığı, yakın lakin düşman kavramlar. sadece zamanla boğuşur ya da dans ederken hakikatten uzaklaştığımızdan mütevellit analizini yanlış getiriyoruz. tamamen insan zihninin mahsülü olan kavramları çıkış noktaları birbirinden fersahlarca uzaktaymış gibi görmek kanımca körlükten başka bir şey ifade etmiyor.

    kalbinizin en izbe “kaldırım” kenarlarına attığınızı düşündüğünüz şeylerin zaman geçtikçe kozasından çıkan “kelebek” muamelesi görmesini istemiyorsanız bunları ya kökünden koparıp bir köşeye atacaksınız ya da düzeltmek için çabalamalısınız. aldığınız kararların zaman kisvesi altında eriyip gideceğini düşündüğünüz takdirde sabiden hallice düşünce sistemine sahip olduğunuzu kabul edip, kolaycılığa kaçıp hiçbir şeyi yetkin kılma yetisine amil olamayacağınızı bilmeniz gerekiyor. yüzeysellik, boşluk, bayağılık ve sınırlılık dörtgeni arasında mekik dokuduğunuz ve dokuyacağınız zamanların yakında olduğunu at gözlüklerinizle dahi soğuk ve keskin gerçekler olarak göreceğiniz konusu muayyendir.

    zaman her zaman müşfikane yaklaşmaz. istediğiniz kadar niyaz edin, eylemleriniz sonucu olacakları durgun ve ürkekçe beklemekten başka bir şey yapmayınca elinize geçecek tek şey hayattan gelecek kroşeleri yüzünüzde mahurda havasında esrik tavırlarla suratınıza yemenizdir. değer verdiğiniz kişi ve beraberinde getirdiği kavramlar üzerine gitmek yerine sonlu kaçış rotanızı planlamak ne sürece, hangi süreç içinde faydanıza olacaktır, işte bunu etraflıca düşünmeniz gerekiyor. hayatınızda kartondan hayali diyarlar yaratıp zaman yağmurunda ıslattığınız takdirde elinizde kalacak şey de behemehal üstünde yanmamış ağıtlar bulunan ıslak kağıt parçaları olacaktır.

    zamanı size yabancı kalp ritimlerinde, değersiz soluklarda, yaltakçı gözlerde, soğuk dokunuşlarda, dumanlar arasında, esrikler mecmuasında, ten üzerindeki sahte boyalarla, ucu kırık zihinlerde ve boş kafalarda geçirmek yahut zorlu da olsa diğer yolu seçmek daima birkaç cümle ve ufak bir vakurluk ya da daimi lallik kadar uzağınızda. zamanın her şeyin ilacı olduğu görüşü ise en büyük yanılgılar arasında.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap