2 entry daha
  • leverage borç finansmanının bir getirisidir. şirket iki kaynaktan finanse edilir, şirket sahiplerinin yani hissedarların sermaye koyarak, arttırarak şirketin aktiflerini yükseltmeleri ya da şirket sahibi olmayanlardan borç alarak aktifleri yükseltmeleri şeklindedir. ha illa aktifler yükselecek diye bir kaide yok tabi, share repurchase devreye sokulursa alınan borçla hissedarların hisse senetleri de geri satın alınarak yokedilir ve aktiflerin değeri sabit tutulabilir, veya tersi, yeni hisse senetleri piyasaya sürülerek ya da halka açık değilse şirket hissedarlara satılarak mevcut borç geri ödenir ve yine aktifler sabit tutulabilir.

    leverage her durumda etkilenir bundan. bu leverage denen hadise aslında borç ve özkaynak arasındaki orana bağlı bir şeydir, ama herkes de başka türlü tanımlar be kardeşim, mesela (borç / özkaynak), (borç / aktif) hep kullanıla gelen oranlardır, ikisi için de leverage ratio tanımı kullanılabilir, şaşırmamak lazımdır, tanımı iyi takip etmek gerekir.

    leverage neden yapılır sorusuna gelince bunun iki sebebi vardır (bence), birincisi vergi avantajı sağlamak, ikincisi ise hissedarlara olan getiriyi arttırmak.

    vergi avantajı sağlamak allahın emridir, çünkü borç altına girilince doğal olarak faiz ödemesi gibi cari dönem masrafı ortaya çıkar. her borcun faiz ödemesi vardır (eğer o borç ibne değilse). bu faiz ödemesi ise vergilenebilir gelirden düşülen bir masraftır. aynen satılan malın maliyeti gibi, ne biliym genel yönetim gideri, pazarlama gideri gibi bir operasyonel gider olmasa da, vergiden düşülebilmesi güzelliğine sahip finansal bir giderdir.

    hissedarlara olan getiriyi arttırmak çok bariz bir şey değildir. kelime manasından yola çıkarak finansal anlamını açıklamaya çalışayım. esnek bir cetveli masaya dayayalım ve masadan taşan ucu kısa olsun. böyle bir pırrr yaptırmaya çalışalım çekip bırakarak. az salınır, kısa mesafeler kateder. bir de o ucu uzun tutalım öyle sallıyalım (tam ilkokul ders kitabı deneyi oldu, üçüncü aşamada götünüze girecek o cetvel). hem çok aşağı hem de çok yukarı uzun mesafe kateder cetvel. işte budur leverage. ortalama olarak firmanın getirisini arttırır belki ama aynı zamanda riskini de arttırır.

    "risksiz kazanç yoktur bebeğim, gel kollarıma seni de skeyim"
    --banker kastelli
181 entry daha
hesabın var mı? giriş yap