5 entry daha
  • hemoglobin molekülündeki demirin ferröz formdan (fe2+) ferrik forma (fe3+) oksidasyonu neticesinde methb oluşur. oksijen taşıma yeteneği yoktur ve normalde kanda hemoglobinin %1'inden az miktarda bulunur. ancak bazı durumlarda bu miktar artarsa doku hipoksisi ve laktik asidoz görülür. ölümle sonuçlanabilir.

    methemoglobinemi konjenital ve edinsel olarak görülmektedir. edinsel methemoglobinemi en sık ilaca bağlı oluşmaktadır. nitratlar, klorat, fenitoin, ve lokal anestezik gibi çeşitli kimyasallar ve ilaçlar akkiz(sonradan kazanılan) methemoglobinemiye neden olabilmektediryüksek dozda kullanılan lokal anestezikler, nitrat ve nitrit içeren yiyecekler ve otozomal resesif geçişli gen sebep olabilir veya idiopatiktir. lokal anestezik bir madde olan ve sünnet işleminde de kullanılan prilokain methemoglobinemiye sebep olabilir.

    hastaların cilt rengi methb koyu renkli bir pigment olduğundan sıklıkla mordur, dil ve dudakları ise gri renkli olabilir. perioral siyanoz
    kan rengi çikolata kahvesidir..

    şüphelenildiğinde derhal oksidan ajan uzaklaştırılmalı, oksijen destek tedavisi verilmelidir. ilk basamak antidot tedavisi metilen mavisidir. %1'lik solüsyon (1-2 mg/kg/doz iv) uygulanır. genellikle tek doz yeterlidir. 20-60 dk içinde toksisite çözülmeye başlar. klinik düzelme yok veya methb düzeyi %60 üzerinde ise 1 saat sonra doz tekarlanır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap