27 entry daha
  • john carpenter'in cok saglam gerilim filmi.

    * spoiler icermektedir, geri kalanini ona gore okuyunuz *

    bilmiyorum cok mu komplo teorisyenligi olacak ama the thing'i izlerken filmin - ya da esinlenildigi hikayenin - bir tur siyasi alt metni olabilecegini du$unmeden edemedim. normandiya cikarmasi, japonya'ya atom bombasi atilmasi, komunizmin yikilmasi, gunumuzdeki irak sava$i surekli gozumun onune geldi. avrupalilar bir bok yiyor, sonra yedikleri boku temizlemeye cali$iyorlar ama beceremiyorlar, bu bok oyle bir bok ki, herkesi kendisine benzetiyor ama di$aridan bir $ey farkedilmiyor ve her yere yayiliyor, en sonunda da amerikalilar bu boku canlari pahasina yeri gelir silerek, yeri gelir yiyerek, yeri gelir uzerine sicarak - buyuk olasilikla - temizliyorlar.

    bu "bok"u destekleyen $eyleri ufak ufak maddeleyecek olursak:

    - dunyadan "izole olmu$", "yalniz" amerikalilarla ba$liyoruz hikayeye. cok ugra$malarina ragmen bir turlu "di$ dunya" ile baglanti kuramiyorlar. daha sonra ise ba$larina o kitada bulunan diger amerikalilarin degil, norveclilerin actigi bir bela geliyor. bu bela, bir yaratik. bu yaratik uzun bir zamandir donmu$ durumda (phantom menace) ve "avrupalilar" tarafindan uyandiriliyor.

    - kurt russell'in canlandirdigi karakter (imdb'de vietnam gazisi rolunde oldugu soyleniyor ve bu da komployla buyuk uyumluluk gosteriyor kanimca) macready bir iki kere norvec yerine isvec diyor, ki bu da amerikalilarin diger ulkeler hakkindaki genel ilgisizligini gosteren bir durum oluyor. onemli olan sadece yok edilmesi gereken tehlike.

    - derin uykusundan uyanan yaratigin gudusu, butun canli organizmalari "sindirerek" onlarin $eklini almak. ancak $eklini aldigi canlilarin ici yine o yaratik. ancak kanlariyla anlayabiliyorlar aslen "insan" (amerikali?) olduklarini. bu da insana (amerikaliya?) ister istemez bir komunizm ya da nasyonal sosyalizm metaforu olarak gorunebiliyor.

    - filmdeki karakterler bir bir olurken, ki$inin aklini surekli "acaba insan miydi, pisi pisine mi oldu?" sorusu kurcaliyor (bir yere kadar kurcaliyor tabii ki, hikayenin aki$i geregi). yaratigin gercekten ele gecirdigine bakmadan (yoksa teror buyur ve onlari yok eder*) direkt yakiyorlar arkada$larini.

    - filmin sonunda hayatta kalanlar ba$arili beyaz amerikali (macready*) ve ba$arili zenci amerikali (childs*). ve biz bu ikiliden hangisinin canavar olabilecegini ya da ikisinin de olmayabilecegini du$unurken bitiyor film ki, bu da amerikanin di$aridaki "olaylarini" hallettikten sonra icteki canavarlarina donu$unu simgeliyor sanki.

    cok sacma gelebilir ancak ben yine de olasilik dahilinde bulundurmaya deger oldugunu du$unuyorum bu durumun.
269 entry daha
hesabın var mı? giriş yap