• bazı modern ya da küçük inanan kitleli inanışlar dışında, aslında dinlerin de bunu vadetmediğini bilmeyen insanların içine düştüğü yanılgıdır.

    semavi dinler, cennet-cehennem vadediyor. yani sınav/amel/iyi-kötü dünyada; sonuç ölümden sonra. kötüler, inanmayanlar vs. cehennemle tehdit ediliyor.

    ancak insanlar nedense hep, kötülerin ölmeden önce elbet bir gün bir şekilde bu dünyada cezasını çekeceğine inanmaya meyillidir. bu inanış belki de semavi dinlere inanlar için inançlarının sağlamlığı açısından da tehlikelidir.

    karma inancında/felsefesinde vardır bu; dönüp dolaşıp yaptığın kötülüğün sana geri dönmesi. ya da başka bir inanç; bu hayatında olmasa da bir sonraki hayatının yine bu dünyada ama yaptığın kötülüklerin sonucu olarak daha aşağılık(!) bir canlı olarak yeniden doğma şeklinde, bu dünyada cezalandırılacağını söylüyor. gerçi bu bile, kötülüklerin, ölmeden cezalandılacağı anlamına gelmiyor.

    nitekim gözümüzle görüyoruz işte, nice nice kötüler, hayatlarını sefa içinde yaşayıp, sefa içinde de dünyaya veda ediyorlar.

    sözün özü, insanlık, halklar, kendileri kurmalı adalet sistemini önce; nasılsa tanrıdan/allahından bulur cezasını dememeli. hem adalet sistemi kurup, hem de yine cezasını inandığı tanrı/felsefe her neyse ondan beklemek kadar bu dünyayı çekilmez hâle getiren başka bir şey yoktur.
hesabın var mı? giriş yap