63 entry daha
  • ilk olarak şunu belirtmek isterim ki ben abartmayı seven bi insan değilimir, ama bu oyun 10 sene önce elime geçmiş olsaydı bi kolumda marcus miller bi kolumda victor wooten dünya turu yapıyor olurdum.

    bass gitar öğrenmeye çalışa biri olarak şunu çok net söyleyebilirim ki bu oyun, son 2-3 senede öğrendiğimden fazla şeyi 2 haftada öğretmeyi başardı. hayatımda ilk defa gitar yüzünden parmağım su topladı hatta. benim enstrüman öğrenme konusuna yaşadığım sorunu kısaca dile getirmek gerekirse, youtube'dan izlenen ilk giriş video'ları vardır ya, onlar fazla basit gibi, şöyle tut böyle bas falan diye anlatanlar. o video serilerinin birçoğu da bir anda yapamayacağınıza emin olduğunuz bir yere atlar. onun dışında da geriye sadece her gün yapabileceğiniz parmak egzersizleri kalır. daha da beteri kağıttan öğrenmeye çalışmak bu arada. kağıtta bir tablar falan yazıyor da çalarken doğru mu yapıyosun, temposunda bi hata mı var anlamak çok zor olur. daha da büyük çile, pc'den sesi çok açamazsın, kulaklık takarsın, amfiye gitarı bağlarsın bi ton ayar yaparsın falan, öyle çalmaya çalışırsın, sonra dönüp başa alırsın falan, bi de yine aradaki hızlı kısımları doğru çalıp çalamadığından emin olamazsın yine. işte bu oyun bu sorunların hepsini ortadan kaldırdı.

    oyunu en az 3-4 senedir görüyodum bu arada. emin olamadığım noktalar vardı, bu kadar mucizevi bir şey olabileceğine çok inanamamıştım. bir de kabloydu falan sorun çıkarır mı diye çekiniyordum. geçenlerde nedense gaza geldim, baktım kablonun fiyatı da 170 tl civarına düşmüş, oyun da steam'de 59 tl. atladım bi heyecan aldım. oyun başlangıçta birkaç ayar yaptırıyor size, ondan sonra yağ gibi akıyor cidden. oyunun içindeki ders kısımları baya güzel, her ne kadar uygulama kısmı bazılarının kazık olsa da. oyun kısımları bildiğiniz parmak egzersizleri gibi, ama bi motivasyon sebebi oluyo, en önemlisi de oyun size baya bi şarkı sunuyo. "böyle çalışıyoruz ama gelişiyo muyuz acaba" diye düşünüyosanız gitar çalışırken bir şarkıyı baştan sona çalabildiğinizi görünce geliğiniz gaz inanılmaz oluyor.

    bir parantez açmak gerek burada. şarkıları da kafadan olduğu gibi çaldırmıyor oyun. biraz daha yavaş olan ve birkaç nota atlayan amatör versiyonlarıyla başlatıyo, baktı yardırıyosun, bi zoruna geçiyo, en sonunda da şarkının orijinalini çalabiliyosun. bu aşamada biraz dengesizlikler var tabi, mesela rhcp'nin en kolay şarkısı bile yeni başlayan birini çok zorlayabiliyor, flea rahat durmamış resmen şarkıları yaparken, ama başka bir şarkının gerçek zorluktaki halini çalarken rahat edebiliyosunuz. bir de en güzeli hata yaptığınız yerleri falan görebiliyorsunuz, mesela bir şarkının sadece nakarat kısmını çalamıyorsunuz diyelim, isterseniz oyundan seçip sadece o kısmı tekrar tekrar çalabiliyosunuz. burada da hırs yapıp olumlu sonuçlar almak mümkün.

    oyunun en sevdiğim başka bir olayı da, diyelim ki her gün 1 saat süreniz var, ve gitar çalışmak istiyosunuz. 1 saatlik aralıksız çalışma gibi bir egzersiz modu var, oyundaki şarkılarınızın seçtiklerini arka arkaya çalırıyor oyun sizi, 1 saatte hızlandırılmış paket program egzersiz gibi güzel verimli bir çalışma oluyor. bu arada 6 tl'ye steam'den alabildiğiniz birçok şarkı var, bir de netten custom olarak indirebildiğiniz bir hayli şarkı var.

    "övdün ha övdün kardeş, hiç mi eksisi yok bu oyunun" derseniz, aklıma iki şey geliyor. birincisi oyuna seçtikleri şarkıları biraz daha bilindik şarkılardan seçebilirlermiş belki. metallica'dan şarkı yok mesela, gerçi onlarla anlaşmak da zordur. ama biraz daha popüler şarkılara girişebilirlermiş. bir de şuan oyun önümde yokken ne yapacağıma dair en ufak bi fikrim yok. bir şey çalabilmek için oyunun kafama kafama o notaları atmasını bekliyorum gibi. yani oyunda kendinizi çok güzel geliştirebilirsiniz, ama oradan sonra bir stüdyo ortamına adapte olmak için ne gibi bişeyler yapmak lazım onu tam kestiremiyorum. bir de oyunda zaten notaları gördüğünüz için ezberlemeye hiç dikkat etmiyor insan. ha bir de kulaklıkla çalmaya çalışınca cızırtı falan gibi sorunlar oluyo, benim kulaklığım wireless olduğu içindir belki dedim çok üzerinde durmadım, normal kablolu vasat bi kulaklıkla denesem belki sorun olmayacaktı.

    kısacası gitar öğrenmeye çalışan herkese gözüm kapalı tavsiye edebileceğim bir oyun.

    edit: kurban olduklarım ne mübarek oyun yapıyor, hatırlarsanız "oyun kafama notaları atmayınca napacam bilemiyorum" demiştim ya daha 2 gün önce. bugün bi şarkıyı %100 yapmaya çalışırken nakarattaki notalar önce silik oldu, sonra da "sen buraları zaten süper çalıyon aga, biraz da hafızandan çal" dermişçesine göstermemeye başladı. demek ki ezber kısmı da öyle oluyormuş.
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap