365 entry daha
  • turkiye'de nasil bu kadar tutulup cocuklara falan okullarda okutulduguna sasirdigim ama sonradan olayi anladigim kitap.

    kitabi orijinal fransizcasi'ndan okurken bir anda 1909'da bir asteroid kesfeden turk astronomdan bahsedilmeye baslandi. fesli, salvarli vs. oldugu icin sekilci bilim dunyasi tarafindan dikkate alinmamis. ne varki 1920'de bir turk diktator olum cezasi zoruyla avrupa tarzi kiyafetleri mecburi kilmis. bu sayede kesfi dikkate alinmis uluslarasi camia tarafindan. turkce cevirilerde 'buyuk turk onderi', 'bir turk lider' falan diye ceviriyi sikip atmislar da bizim millet farketmemis olayi.

    isin ilginc tarafi yazar da hic arastirmadan gotunden uydurmus bu kismi. bahsedilen 'diktator' ataturk ise tarihler uymuyor. 1920'de devrimlerle degil yunan taaruzunu durdurmakla mesguldu ataturk. diger taraftan memurlara, askerlere vs. ceket, gomlek ve pantolon giyilmesi zorunlulugunu ataturk degil 19.yy osmanli padisahlari getirmisti. ataturk sadece fesi degistirdi. diger taraftan 1909-1920 arasinda diktator ariyorsak ittihak ve terakki'nin enver ve cemal pasalarini degerlendirebiliriz. lakin onlar da kilik kiyafetle degil 1.dunya savasiyla mesguldu. o yillardaki savas kosullarinda astronomimizin halinin de hic kesif falan yapacak durumda oldugunu sanmiyorum.

    boyle bir saheserde bu kadar ozensiz bir bilgi vermesi ve kliseye kacmasi yazari anlattiklariyla celistirmis. avrupa merkezli tarih bilgisine sahip bati dunyasinda kimseye garip gelmedigi icin kitabin kalitesine bir etkisi olmamis gozukuyor.
628 entry daha
hesabın var mı? giriş yap