445 entry daha
  • ilk dinlediğimde hemen kafamda bi yere oturtmaya çalıştığım ama daha sonra bu çabamın saçma ve gereksiz olduğunu fark ettiğim albüm. sonuçta bu bir yarış değil. bence önemli olan, son 10 yıllık olgunluk dönemini ve bundan sonrasını kendi içinde değerlendirmek.

    çünkü metallica öyle bi grup ki, 83-97 yılları arasında bambaşka tarzlar denemelerine rağmen ''albümlere iki hit şarkı koyalım, gerisini sallayalım'' mantığında albümleri yok. bu dönemdeki her şarkıları ayrı ayrı hit. sadece kill em all hastası olan hayranları da var, sadece load-reload seven hayranları da var. black albümcüsü ayrı; ride the lightning'cisi, master of puppets'cısı, and justice for all'cusu apayrı. herkesi aynı anda memnun etmek mümkün değil. herkesin beklentileri farklı.

    şimdi yüzyılın işsizliğini yapıcam. metallica'nın 2008 sonrası olgunluk dönemi benim için ikiye ayrılıyor

    1- ilk dört albüm hayranlarını tatmin eden ve hızlı, sert, öküz gibi çalınıp söylenen kısım.

    hardwired
    the judas kiss
    cyanide
    broken, beat & scarred
    my apocalypse
    confusion
    spit out the bone
    murder one
    just a builet away
    that was just your life
    the end of the line
    suicide & redemption

    2-bu da hem ilk dört albümcüleri de kapsayan, aynı zamanda da black ve reload arasındaki hayranları da tatmin eden, daha bi melodik öğeler içeren kısım

    all nightmare long
    moth into flame
    atlas rise
    dream no more
    the day that never comes
    the unforgiven iii
    am i savage
    hate train
    hell and back
    here comes revenge
    halo on fire
    rebel of babylon
    now that we're dead
    manunkind

    tabii ki bu net ve keskin bi ayrım değil. sonuçta hepsi metallica eseri. hepsinde metallica'nın kendine has numaraları var. sadece genel hatlarıyla bi ayrım yaptım.

    üstelik atlanılmaması gereken şöyle bi nokta var, bu dinleyici bazında bi ayrım. bilinçli olarak grubun yaptığı bi şey değil. death magnetic ile birlikte gördük ki bu adamların artık ''biz metallica'yız ulan'' gibi bi dertleri yok. şimdi isim vererek rencide etmek istemiyorum* ama ''efsane'' kategorisinde yer alan gruplara ve isimlere bakıyorum, yeni albümlerinde kendileri ile cebelleşiyorlar, resmen kıvranıyorlar. çünkü ''yıkılmadık ulan, eski şarkıların aynısını yapabiliyoruz'' kaygısı içersindeler. halbuki ne yeni şarkıları, ne de eskiye öykünen soundları bi sike benzemiyor.

    halbuki metallica yaymış taşaklarını, her zamanki gibi kendilerine has bi rahatlıkta içlerinden geleni yapıyorlar. master of puppets gibi bi hit çıkarmak için kasmak yerine all night more long yapıyorlar. sad but true yapalım diye uğraşmak yerine dream no more gibi bir efsaneye imza atıyorlar. işte bunlar hep bu rahatlıktan dolayı oluyor. zaten bu olgunluk döneminin bu kadar güzel olmasının sebebi, kendileriyle yarışmıyor oluşları ve klasik bir metallica tavrı olarak plansız, programsız, hesapsız takılmaları. maziye saplanmadan sadece önlerine bakmaları.

    hatta ''olgunluk dönemi'' olarak ayırmak bile saçma ama sonuçta olgunluk dönemi yani ne yapayım, adamlar 60'a merdiven dayadılar.* sonuç olarak genel haliyle baktığımızda, metallica 83 yılında başladığı yolculuğuna tam gaz devam ediyor. evet, belki diğer eski gruplar gibi 2-3 yılda bir albüm çıkarmıyorlar ama çıkardıklarında da böyle hitlerle dolu, yenilikçi, hem de hayranlarının beklentilerini göz ardı etmeden kendi mazilerine göz kırpan işler yapıyorlar.

    iyi ki varsınız ulan.

    not: son dönemde yoğun bi şekilde bu albüm ve albüm ile alakalı başlıkları okuyorum. ''hah işte tam da bahsetmek istediğim şey buydu'' dediğim bi çok entry'ye denk geldim. bu entry'de de başka yazarların daha önce değindiği noktalara değinmiş olabilirim. konuları ve nickleri sırasıyla tek tek aklımda tutamadığım için ''x yazarın da daha önce değindiği...'' şeklinde belirtemedim. o isimsiz arkadaşlarım kimse şimdiden kusura bakmasınlar.
242 entry daha
hesabın var mı? giriş yap